Πώς μπορείτε να θέσετε υγιή όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Ανακαλύψτε σημάδια προβληματικής χρήσης και υιοθετήστε θετικές στρατηγικές για υγιείς «διαδικτυακές» συνήθειες.

Πώς μπορείτε να θέσετε υγιή όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο
Bigstock

Ο γονικός έλεγχοςόσον αφορά στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στα social media είναι προϋπόθεση.

Ως γονιός, θα πρέπει πάντα να αισθάνεστε πως κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διασφαλίζετε πως τα παιδιά σας τηρούν τα όρια ειδικά όταν μιλάμε για το διαδίκτυο.

Να θυμάστε, δεν πρόκειται απλώς για τη διόρθωση ενός προβλήματος. Το να συζητάτε για αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμα και αν ο χρόνος της οθόνης δεν αποτελεί πρόβλημα.

Σημάδια «προβληματικής» χρήσης σε παιδιά και σε εφήβους

● Το παιδί θυμωμένο ή ευερέθιστο όταν δεν έχει πρόσβαση σε κινητό ή τάμπλετ.

● Η χρήση του διαδικτύου επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις ή τη συμμετοχή του σε οικογενειακές δραστηριότητες.

● Αποτελεί εμπόδιο στο να κοιμάται επαρκώς ή να ασκείται τακτικά.

● Είναι η μόνη ευχάριστη δραστηριότητα ή θέμα συζήτησης του παιδιού σας.

Υπάρχουν site με πληροφορίες σχετικά με τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά, μάλιστα, περιλαμβάνουν σχόλια από άλλους γονείς και παιδιά, μαζί με συζητήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα.

Γονικός έλεγχος υπάρχει ως επιλογή σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, των smartphones, των tablet και μερικές φορές ακόμη και των υπολογιστών.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ιστότοπων και εφαρμογών, το φιλτράρισμα περιεχομένου (όπως με βάση την ηλικία), τον καθορισμό χρονικών ορίων και την παρακολούθηση συνομιλιών.

Συσκευές όπως τα smartphones και τα τάμπλετ μπορούν να δείξουν πόσο χρόνο ξοδεύουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε αυτές.

Μη φοβάστε να απευθυνθείτε σε ειδικούς

Η παρακολούθηση του χρόνου επί της οθόνης μπορεί επίσης να γίνει αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με το ποιες δραστηριότητες παραγκωνίζονται. Ο τρόπος χρήσης των μέσων είναι εξίσου σημαντικός με το πόσος είναι ο χρόνος που καταναλώνεται.

Family Media Plan

Το Family Media Plan της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι ένας πολύτιμος πόρος που καθοδηγεί και να εμπνέει οικογενειακές συζητήσεις σχετικά με τη συνετή χρήση των μέσων ενημέρωσης.

Το «εργαλείο» αυτό μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να βρουν τρόπους να εξισορροπήσουν τον χρόνο της οθόνης με άλλες δραστηριότητες, καθώς και να θέσουν όρια. Μπορείτε να επιλέξετε μερικές θεματικές περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθείτε αρχικά και τις οποίες θέλετε να δοκιμάσετε.

Παρέχει, επίσης, πρακτικές συμβουλές και ενθαρρύνει την σκέψη και τη συζήτηση σχετικά με τα ψηφιακά μέσα. Στόχος αυτού του εργαλείου είναι να βοηθήσει τις οικογένειες να αισθάνονται λιγότερο καταβεβλημένες και να βρουν εναλλακτικές λύσεις για υγιείς δραστηριότητες εντός και εκτός διαδικτύου .

Θετική γονεϊκότητα

Γνωρίζουμε ότι ο γονικός έλεγχος και ο καθορισμός ορίων λειτουργούν καλύτερα παράλληλα με τη θετική επικοινωνία .

Μην βάζετε απλώς κανόνες! Παίξτε βιντεοπαιχνίδια ως οικογένεια. Κάνετε σκρολ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας διδάξει για τις «διαδικτυακές» του ικανότητες.

Το να παραμείνετε συνεπείς και να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα είναι το κλειδί για να χτίσει το παιδί σας πιο υγιείς συνήθειες.

Πηγή: cafemom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved