5 μυστικά να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες

Το πιο σημαντικό από όλα; Μην τα αναγκάζετε να διαβάζουν βιβλία.

5 μυστικά να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες
Bigstock

Μεγάλωσα στην επαρχία και δεν είχα internet μέχρι να φύγω για το κολέγιο. Το κινητό μου τηλέφωνο είχε πορτάκι και χρησιμοποιούσα το T9 για να στείλω μηνύματα. Το διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο μου υπήρχε στη ζωή μου φυσικά. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα. Τα παιδιά μου μεγαλώνουν με internet στο σπίτι, μια έξυπνη τηλεόραση και ανθρώπους που τους χώνουν τα κινητά τηλέφωνα στη μούρη από τη στιγμή που γεννιούνται.

Ακούγεται ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση ή χρησιμοποιούν την τεχνολογία δεν μπορούν επίσης να είναι καλοί αναγνώστες. Θα διαφωνήσω όμως. Στην οικογένειά μας εμείς για παράδειγμα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το Toy Story για πεντηκοστή φορά και μετά να διαβάσουμε το The Hungry Caterpillar για εκατοστή φορά, και μάλιστα μέσα στο ίδιο απόγευμα.

Και τα δύο νήπια παιδιά μου αγαπούν τα βιβλία. Τους αρέσει να τα πιάνουν στα χέρια τους. Τους αρέσει να τα κοιτάνε. Μου τα φέρνουν να τα διαβάσω. Σίγουρα δεν είμαι ειδική και δεν είμαι δασκάλα, αλλά αυτά είναι τα πράγματα που με έχουν βοηθήσει και έχουν βοηθήσει επίσης τα παιδιά μου να γίνουν μικροί αναγνώστες.

Μην αναγκάζετε τα παιδιά να διαβάσουν

Μερικές φορές τα παιδιά μου δεν θέλουν να διαβάσουν. Διαβάζω περίπου 50 βιβλία τον χρόνο και η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές δεν θέλω ούτε εγώ να διαβάσω. Κάποιες φορές θέλω να δω trash τηλεοπτικές σειρές, να πιώ αναψυκτικά ή να φάω γλυκά και είναι ΟΚ. Με το να αναγκάζω τον εαυτό μου να διαβάζει εκείνες τις στιγμές δεν θα με κάνει να νιώσω καλύτερα και το να αναγκάζω τα παιδιά μου να διαβάζουν όταν δεν θέλουν δεν πρόκειται να τους αρέσει.

Διαβάζουμε κάθε μέρα πριν τον ύπνο και τον μεσημεριανό ύπνο ως μέρος της ρουτίνας του ύπνου μας, αλλά η υπόλοιπη ημέρα εξαρτάται από αυτά. Μερικές μέρες διαβάζουμε ένα σωρό βιβλία πριν το μεσημεριανό γεύμα. Άλλες μέρες δεν θα αγγίξουμε καν ούτε ένα βιβλίο μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου. Το να αφήνουμε τα παιδιά να επιλέξουν να διαβάσουν, τους δίνουμε χώρο να θέλουν να διαβάσουν. Δεν πρέπει το διάβασμα να είναι πάνω από τις άλλες δραστηριότητές τους, όπως τη ζωγραφική, τη βόλτα ή το παιχνίδι με τις σαπουνόφουσκες. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το διάβασμα είναι απλώς ένα μέρος της ζωής και όχι κάτι που πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά.

Αφήστε τα να σας δουν να διαβάζετε

Τα παιδιά μου με βλέπουν να διαβάζω. Βλέπουν τα βιβλία μου γύρω στο σπίτι - με σελιδοδείκτες που πάντα εξαφανίζονται. Όταν παρακολουθούν κάτι στην τηλεόραση και δεν κάνω δουλειές, κάθομαι δίπλα τους και διαβάζω ένα βιβλίο. Ξέρουν ότι το διάβασμα είναι κάτι που κάνω όπως το μαγείρεμα, το ντους και η γυμναστική. Είναι μέρος του ποια είμαι για εκείνα. Επειδή με βλέπουν να διαβάζω, θέλουν και εκείνα να διαβάσουν. Τα κορίτσια μου παίρνουν τα βιβλία μου συνέχεια, ακόμη και εκείνη που είναι 18 μηνών. Τα ξεφυλλίζουν με χαρά και περηφάνια. Λένε ότι διαβάζουν όπως κάνει η μαμά.

Φτιάξτε μια βιβλιοθήκη

Παρόλο που μου αρέσουν τα βιβλία, δεν έχω πολλές ιδέες για δραστηριότητες που να ταιριάζουν με το διάβασμα. Δεν είμαι ο τύπος της μαμάς που θα βρει ένα τραγούδι που να ταιριάζει με κάποιο βιβλίο. Και δεν είμαι πολύ δημιουργική με τα ρολά από χαρτιά υγείας, ούτε τα πάω καλά με τις κατασκευές, αλλά τα πάω καλά με την βιβλιοθήκη μας. Τα παιδιά μου αγαπούν το διάβασμα σε μεγάλο βαθμό λόγω της βιβλιοθήκης.

Χρησιμοποιήστε βιβλία και gadgets

Τα βιβλία για νήπια έχουν πολλά αισθητηριακά κουμπιά. Αυτά τα κουμπιά τα κάνουν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά. Το τριών ετών παιδί μου, πατά τα κουμπιά ακούει ήχους, μουσική ή ακόμη και το παραμύθι που βρίσκεται στην συγκεκριμένη σελίδα. Αυτοί οι τύποι βιβλίων επιτρέπουν στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με τα βιβλία χωρίς τη δική μας βοήθεια.

Διαβάζουμε δυνατά με το παιδί μας – Ποια είναι τα οφέλη;

Διαβάστε τους ό,τι τους αρέσει ακόμη και αν διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά

Διαβάστε το ξανά και ξανά! Μερικές φορές πραγματικά, δεν θέλω να το κάνω. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παιδικά βιβλία που απλά σιχαίνομαι και αυτά φαίνεται να είναι εκείνα που αγαπούν περισσότερο τα παιδιά μου. Έχω πιθανώς μια ντουζίνα παιδικά βιβλία που ξέρω από έξω και μπορώ σχεδόν να εγγυηθώ ότι θα διαβάσουμε ένα από αυτά πριν από τον ύπνο απόψε. Αλλά η ανάγνωση αυτού που αγαπούν ξανά και ξανά τους επιτρέπει να έχουν την κυριότητα της ανάγνωσης τους. Τους επιτρέπει να συνδυάσουν τα πράγματα και να βγάλουν νόημα από μια ιστορία αφήνοντάς τα να διασκεδάσουν. Ακούω τα παιδιά μου να λένε τα παραμύθια, μιας και έχουν αποστηθίσει. Τα ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά.

Το διάβασμα δεν χρειάζεται να είναι κάτι που κάνουν μόνο στο σχολείο. Τα παιδιά μου ξέρουν ότι το διάβασμα είναι κάτι που κάνουμε, όχι κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε.

πηγή: mother.ly - Laura Forrest Hopfauf

*ελεύθερη μετάφραση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved