Ενισχύστε την πρωτοβουλία του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» για το μητρικό γάλα

Ψηφίστε την πρόταση του μαιευτηρίου ώστε να αναπτυχθεί το δίκτυο παστεριωμένου μητρικού γάλακτος.

Ενισχύστε την πρωτοβουλία του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» για το μητρικό γάλα

Σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης

(Σημείωση: Γίνεται σύντομη περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης με έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα)

Το μητρικό γάλα προσφέρει αναρίθμητα, γνωστά στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιείται για τη σίτιση των προώρων αλλά και τελειομήνων νεογνών από την πρώτη ώρα ζωής. Όταν μια μητέρα, κυρίως για λόγους υγείας, δεν μπορεί να το παρέχει στο νεογνό της, τότε συλλέγεται από δότριες μητέρες το περίσσευμα από το γάλα τους, το οποίο ελέγχεται εργαστηριακά, παστεριώνεται και διατίθεται υπό ασφαλείς συνθήκες προς τρίτα νεογνά, ως κύρια μορφή σίτισης. Η σίτιση με μητρικό γάλα, έναντι των τεχνητών υποκατάστατων μητρικού γάλακτος (formula), πέραν της επιγενετικής του δράσης (ενίσχυση άμυνας οργανισμού νεογνού), παρέχει πολλαπλά πλεονεκτήματα αναφορικά με την πρόληψη των λοιμώξεων, τη μείωση ποσοστών νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, την καλύτερη έκβαση υγείας (χαμηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας), τη μείωση της μέσης διάρκειας και κατά συνέπεια του κόστους νοσηλείας, περιορισμό μεταγενέστερων νοσηροτήτων όπως παιδικού διαβήτη ή υπέρτασης κ.ο.κ., δείκτες μετρήσιμους διεθνώς. Οι τράπεζες μητρικού γάλακτος ανά τον κόσμο έχουν τον καθοριστικό ρόλο της ενίσχυσης της θηλάζουσας μητέρας, της παροχής μητρικού γάλακτος σε πρόωρα νεογνά μέχρι πλήρους γαλουχίας της μητέρας που έχει γεννήσει πρόωρα, αλλά και της παροχής παστεριωμένου μητρικού γάλακτος για παιδιά που οι μητέρες δεν έχουν δυνατότητα να παρέχουν το δικό τους γάλα (κυρίως για λόγους υγείας). Η δημιουργία δικτύου διανομής γάλακτος σε νεογνά σε όλες τις ΜΕΝΝ, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν οργανωμένες τράπεζες γάλακτος είναι ο απώτατος στόχος για την ασφαλή σίτιση όλων των νεογνών με μητρικό γάλα.

Τράπεζα μητρικού γάλακτος: Η διαδικασία επιλογής δότριας και οι προϋποθέσεις για τη διάθεσή του

Αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης

(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πρότασης, των φάσεων / υποέργων αυτής, των εμπλεκομένων σε κάθε φάση / υποέργων και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων ανά φάση / υποέργο αλλά και στο σύνολο)

Στο έργο θα εμπλακεί το εξειδικευμένο προσωπικό νεογνολόγων — παιδιάτρων και μαιών- των, που έχει εργαστεί επί σειρά ετών, με μεγάλη εμπειρία στην τράπεζα γάλακτος του ΓΝ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, και έχει εκπαιδευτεί στην διαχείριση του μητρικού γάλακτος (αξιολόγηση δοτριών, συλλογή & παστερίωση γάλακτος, εμπλουτισμός και διάθεση του γάλακτος), παρέχοντας και στις θηλάζουσες γυναίκες συμβουλευτική και επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εγκατάσταση της γαλουχίας. Η μεγάλη τεχνογνωσία που υπάρχει στο ΓΝ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ συνίσταται στο ό,τι είναι η παλαιότερη τράπεζα γάλακτος στην Ελλάδα, και παραμένει η μοναδική τράπεζα γάλακτος που διαχειρίζεται εντός της Αττικής, μεγάλες ποσότητες μητρικού γάλακτος. Ήδη υπάρχει η εμπειρία της διάθεσης κάποιων μικρών ποσοτήτων παστεριωμένου μητρικού γάλακτος σε άλλες ΜΕΝΝ. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί πλήρες δίκτυο διακίνησης μητρικού γάλακτος προς νεογνά σε άλλες ΜΕΝΝ.

Οι τράπεζες μητρικού γάλακτος ανά τον κόσμο έχουν τον καθοριστικό ρόλο της ενίσχυσης της θηλάζουσας μητέρας, της παροχής μητρικού γάλακτος σε πρόωρα νεογνά μέχρι πλήρους γαλουχίας της μητέρας που έχει γεννήσει πρόωρα, αλλά και της παροχής παστεριωμένου μητρικού γάλακτος για παιδιά που οι μητέρες δεν έχουν δυνατότητα να παρέχουν το δικό τους γάλα (κυρίως για λόγους υγείας). Η δημιουργία δικτύου διανομής γάλακτος σε νεογνά σε όλες τις ΜΕΝΝ, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν οργανωμένες τράπεζες γάλακτος είναι ο απώτατος στόχος για την ασφαλή σίτιση όλων των νεογνών με μητρικό γάλα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συλλογή των δοτριών και τη δημόσια πρόσκληση για παροχή μητρικού γάλακτος από δότριες ανά την Ελλάδα, που μεταφέρεται στην τράπεζα γάλακτος„ μέσω εταιρείας μεταφοράς βιολογικών υλικών. Εμπλέκεται το εκπαιδευμένο προσωπικό μας με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας. Αναμένεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει ποιοτικό έλεγχο του μητρικού γάλακτος, με ανάλυση των θρεπτικών συστατικών και μικροβιολογικό έλεγχο του γάλακτος αλλά και ιολογικό έλεγχο των δοτριών. Η Τρίτη φάση αφορά στην παστερίωση του ανά δύο ή τρεις δότριες, τον ποιοτικό του έλεγχο και τελικά τη διάθεσή του προς κατανάλωση σε νεογνά.

Σκοπιμότητα, αναμενόμενα αποτελέσματα και ωφελούμενοι της πρότασης

(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας υλοποίησης της πρότασης, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από την πρόταση, των ωφελούμενων από την υλοποίηση της πρότασης αλλά και του εκτιμώμενου αριθμού αυτών)

  • Μείωση ποσοστών λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας στις ΜΕΝΝ
  • Μείωση ποσοστών NEC (νεκρωτική εντεροκολίτιδα) & ROP (αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας)
  • Μείωση διάρκειας νοσηλείας και κόστους νοσηλείας (πιθανά δευτερογενώς αναπροσαρμογή των ΚΕΝ)
  • Μακροπρόθεσμα οφέλη: μείωση ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη κ.ο.κ
  • Μείωση ποσοστών θνητότητας

Καινοτομία πρότασης

(Σημείωση: Γίνεται αναλυτική παρουσίαση της καινοτομίας της πρότασης, που μπορεί να αφορά στον τομέα εφαρμογής, στη μεθοδολογία υλοποίησης, στους ωφελούμενους και στα αναμενόμενα αποτελέσματα)

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα αντίστοιχα ανεπτυγμένο δίκτυο παροχής μητρικού γάλακτος, ενώ η ζήτηση του μητρικού γάλακτος είναι μεγάλη κυρίως λόγω της επιγενετικής δράσης του. Αναμενόμενα αποτελέσματα συνιστούν η μείωση δεικτών νοσηρότητας και θνητότητας κ.ο.κ, ως περιγράφονται ανωτέρω. Το Τμήμα ελέγχου ποιότητας θα κάνει την αξιολόγηση των δεικτών σε συνεργασία με τους υπευθύνους ποιότητας από τα λοιπά συνεργαζόμενα νοσοκομεία. Ωφελούμενος πληθυσμός: κυρίως τα πρόωρα νεογνά αλλά και όλα τα άρρωστα νεογνά που νοσηλεύονται σε ΜΕΝΝ,

Μπείτε και ψηφίστε το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved