OmeTv, παιδιά και έφηβοι - Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το video chat που μιλούν τα παιδιά σας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το OmeTv.

Μαργαρίτα Νικολάου
OmeTv, παιδιά και έφηβοι - Πόσοι από εσάς γνωρίζετε το video chat που μιλούν τα παιδιά σας;

Σίγουρα έχετε δώσει άπειρες συμβουλές στα παιδιά σας για τη χρήση του διαδικτύου, έχετε βάλει γονικό έλεγχο, γνωρίζετε τις πλατφόρμες που επισκέπτονται και έχετε δώσει το πράσινο φως για τη χρήση Instagram, TikTok, Facebook και Snapchat.

Snapchat: Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο Μy AI για τα παιδιά;

Υπάρχει ακόμη μία πλατφόρμα όμως, που ίσως τα παιδιά σας να μην σας έχουν αποκαλύψει. Ονομάζεται Ometv και πρόκειται για μια video chat πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες -άγνωστους μεταξύ τους- να συνομιλούν και φυσικά να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

Δυστυχώς, όσα μαθήματα και αν έχετε κάνει στα παιδιά σας για την ορθή χρήση των Social Media και όσο και αν τα έχετε προειδοποιήσει να μην αποκαλύπτουν στοιχεία τους ή να μοιράζονται φωτογραφίες τους με αγνώστους, μέσα από αυτή την πλατφόρμα το κάνουν και μάλιστα εν αγνοία σας.

Αν ρωτήσετε τα παιδιά μεταξύ 12-16 χρονών αν γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου θα απαντήσουν θετικά και μάλιστα θα αρχίσουν να σας υπερ-αναλύουν όλους τους κινδύνους δείχνοντάς σας ότι ναι, σας ακούνε και φυσικά ναι, δεν έχετε τίποτε να φοβάστε.

TikTok, Snapchat ή Instagram: Είναι το παιδί σας έτοιμο για τα social media;

Τι είναι το OmeTv;

Το OmeTV είναι ένας ιστότοπος που με τη μέθοδο «ρουλέτας» (random) συνδέει τυχαία δύο χρήστες για να επικοινωνήσουν μέσω συνομιλίας και φυσικά μέσω βίντεο. Μάλιστα! Τα παιδιά δεν μπορούν να επιλέξουν τον χρήστη που θα μιλήσουν. Θα μιλήσουν με «όποιον κάτσει».

Αν και προορίζεται για χρήστες ηλικίας 17+, δεν υπάρχει διαδικασία επαλήθευσης με πολλά παιδιά να λένε ψέματα για την ηλικία τους και να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ανά πάσα στιγμή.

Λόγω της ηλικιακής του κατάταξης, το OmeTV δεν διαθέτει ενσωματωμένους γονικούς ελέγχους.

Μάλιστα με μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να δει ότι κάποιο παιδί μπορεί να συνδεθεί και χωρίς να κάνει εγγραφή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

ometvxorislogariasmo.jpg

screenshot via google

Τέλος, εάν ένας χρήστης αποκλειστεί για ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα από αναφορά που έχει κάνει ένας άλλος χρήστης, αποκλείεται από την εφαρμογή για καθορισμένο χρόνο και έπειτα μπορεί να συνδεθεί ξανά

Εάν είστε γονιός και νιώθετε ανησυχία αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ανησυχείτε. Το OmeTV είναι επικίνδυνο για τα παιδιά γιατί είναι ακριβώς το είδος της εφαρμογής που αγαπούν τα «αρπακτικά».

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που έχουν αναφέρει ότι είδαν άνδρες να εκτίθενται στην κάμερα τη στιγμή που συνδέεται η συνομιλία. Αυτό και μόνο καθιστά το OmeTv ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν σε περιεχόμενο για ενήλικες και ως εκ τούτου σε «επικίνδυνες συνδέσεις».

Τι είναι το NGL - Η εφαρμογή που έχουν τα περισσότερα παιδιά -ακόμη και κρυφά- στο κινητό τους

Μην πιστέψετε τα παιδιά σας αν σας πουν ότι ελέγχουν τους χρήστες και τους ανθρώπους που θα μιλήσουν γιατί θα σας λένε ψέματα. Όπως ανέφερα πρόκειται για «ρουλέτα» και έτσι στην κάμερα των παιδιών μπορεί να συνδεθεί ο οποιοσδήποτε.

Ακόμη ένας άλλος κίνδυνος είναι τα «ραντεβού». Δεν είναι λίγοι οι ενήλικοι χρήστες που είτε λένε ψέματα για την ηλικία τους, είτε χρησιμοποιούν ανηλίκους συνεργούς ώστε να καταφέρουν να κλείσουν ραντεβού με κάποιο ανήλικο παιδί.

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Μιλήστε ανοιχτά μαζί τους για το τι είναι το OmeTv

Ας θυμηθούμε τις εφηβικές μας μέρες και τις φορές που οι γονείς μας μας έκαναν κύρηγμα. Τους ακούγαμε πραγματικά; Όχι. Ήταν ποτέ αποτελεσματικές αυτές οι συνομιλίες; Όχι. Πάντα βρίσκαμε τρόπο να ξεγλιστρήσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Τα παιδιά δεν θα σας ακούσουν. Για εκείνα είναι δελεαστικό το να βρουν και να μιλήσουν μέσω βίντεο με κάποιον άγνωστο συνομήλικό τους. Εδώ είναι το θέμα όμως. Δεν είναι βέβαιο ότι στην οθόνη τους θα συνδεθεί κάποιος ανήλικος, κάποιος φίλος ή κάποιο παιδί στην ηλικία τους.

Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας πουν αν γνωρίζουν ακριβώς τους κινδύνους που κρύβει το OmeTv. Έχουν σκεφτεί άραγε ποτέ ότι κάποιος χρήστης μπορεί να κάνει screenshot το πρόσωπό τους; Έχουν σκεφτεί ότι ακόμη και αν δώσουν ψεύτικο όνομα, από τη φωτογραφία που θα έχει κρατήσει ο συνομιλητής μπορεί να τους βρει;

Μόλις καθορίσετε το βασικό επίπεδο γνώσεών τους, ρωτήστε για το επίπεδο της περιέργειάς τους. Εάν το παιδί σάς λέει ότι η ιδέα του ακούγεται ενδιαφέρουσα, μην πανικοβληθείτε. Είναι φυσικό τα παιδιά να αισθάνονται περίεργα, γι' αυτό μην τα κρίνετε. Αντιθέτως ρωτήστε τα να σας πουν, τι τους αρέσει σε αυτή την πλατφόρμα και γιατί τη βρίσκουν ενδιαφέρουσα. Για ποιο λόγο συνδέονται;

NGL – «Δεν θα πω ψέματα!» - Μία ακόμα εφαρμογή που αρκετά παιδιά έχουν στο κινητό τους

Έπειτα εξηγήστε το γυμνό, το σεξουαλικό περιεχόμενο και την επιθετική συμπεριφορά που πιθανότατα θα συναντήσουν. Είναι σημαντικό να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία εδώ ανάμεσα στην ειλικρίνεια και την ηρεμία, επειδή το να στηρίζεστε πολύ σε τακτικές εκφοβισμού θα μπορούσε να αυξήσει την επιθυμία του παιδιού σας να δοκιμάσει τον ιστότοπο και τέλος να συνδεθεί κρυφά ακόμη και από λογαριασμό ή κινητό φίλου.

Ενημερώστε το παιδί σας και βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να σας μιλούν για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ θέμα, ακόμα και για ό,τι άβολο.

Αποφύγετε την παγίδα να μετατρέψετε τη συζήτηση σε διάλεξη και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει τους κινδύνους.

με πληροφορίες από: blog.cyberdive.co / esafety.gov.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved