Πώς να κάνουμε το παιδί μας ένα μικρό οικονομολόγο!
Τι σημαίνουν τα χρήματα για ένα παιδί και πόσο σημαντικά είναι για εκείνο;
Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να τα διαχειριστεί; «Οι δεξιότητες με τα χρήματα είναι μία μορφή ευφυΐας. Όπως οι ξένες γλώσσες έτσι κι αυτές διδάσκονται από μικρή ηλικία», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γουόλς, ο συγγραφέας του Smart Parenting, Smarter Kids.
• Ηλικία από 3-5. Σε αυτές τις ηλικίες, δείξτε τους τα χρήματα. Για να μάθουν τα παιδιά ότι δεν εμφανίζονται δια μαγείας στο πορτοφόλι σας, μιλήστε τους για τις συναλλαγές που κάνετε. Για να το καταλάβουν, βάλτε μπροστά τους 3 βάζα. Το ένα θα γράφει «μοιράζω», το δεύτερο «εξοικονομώ» και το τρίτο «ξοδεύω». Κάντε τους διάφορα παραδείγματα, χρησιμοποιώντας κέρματα.
• Ηλικίες από 6-8. Δώστε τους χαρτζιλίκι. Δεν θα είναι μεγάλο. Υπολογίστε 1 ευρώ για κάθε έτος της ηλικίας τους. Στην συνέχεια μπορείτε να ρωτήσετε πού θα το ξοδέψουν. Αυτό είναι ένα είδος πειράματος, για να διαπιστώσετε τις ικανότητές τους στη διαχείριση των χρημάτων.
• Ηλικίες από 9-11. Ανοίξτε τους έναν τραπεζικό λογαριασμό. Δώστε τους να καταλάβουν ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση.
• Ηλικίες από 12 κι άνω. Βάλτε το παιδί σας να δουλέψει. Κάνοντας μπέιμπι σίτιγκ στο αδελφάκι του ή κουρεύοντας το γκαζόν του κήπου. Τότε θα ρίξετε στο βάζο, το ημερομίσθιό του.
• Ηλικίες από 16 κι άνω. Μάθετε στο παιδί να έχει δικό του μπαντζετ. Με ένα χαρτί κι ένα στυλό γράψτε μαζί του τα έξοδα που έχει κάθε εβδομάδα.