Πότε πρέπει να βάζω αντηλιακό στο παιδί μου;
Το δέρμα των παιδιών είναι αρκετά ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.
Το δέρμα είναι πιο λεπτό στα παιδιά ενώ ακόμα και οι τρίχες του ανθρώπινου σώματος που στους ενήλικες είναι αυξημένες, είναι προστατευτικές από τις βλαβερές ακτίνες.
Από την άλλη, η στοιβάδα του όζοντος στην στρατόσφαιρα, μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία και οι συνέπειες της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο να είναι πολλές και βλαβερές.
Το 90% του καρκίνου του δέρματος προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία και αν δεν αλλάξουμε τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ήλιο, τα παιδιά θα κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τους παππούδες τους να παρουσιάσουν κακόηθες μελάνωμα που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.
Αν και είναι ακόμα άνοιξη, η χρήση αντηλιακού στα παιδιά καθίσταται απαραίτητη καθώς ο ήλιος έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του.
Το σωστό αντηλιακό για τα παιδιά πρέπει να έχει μεγάλο δείκτη προστασίας, να μην προκαλεί αλλεργίες και ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα, να μην είναι λιπαρό ώστε να απλώνεται εύκολα στο παιδικό δέρμα και είναι προτιμότερο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, να είναι αδιάβροχο.
Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, είναι πιο ασφαλή τα αντηλιακά που έχουν φυσικά φίλτρα ZnO, TiO2 καθώς τηρούν τα παραπάνω.
Η εφαρμογή του αντηλιακού, πρέπει να γίνεται πάντα μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δυο ώρες. Αν το παιδί βραχεί ή ιδρώσει, πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή του.
Τα μωρά που μεταφέρονται με καροτσάκι, πρέπει να διαθέτουν ειδική τέντα για τον ήλιο και να φορούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας άνω των 30.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως το παιδί είναι σημαντικό να φοράει πέρα από το αντηλιακό του, καπέλο και γυαλιά ηλίου.