Όταν ένα παιδί εξαφανίζεται, το «χαμόγελο» παγώνει. Σοκ τα στοιχεία του Χαμόγελου του παιδιού για τις παιδικές εξαφανίσεις
«Στον κόσμο του Χαμόγελου, η άμεση επέμβαση δεν είναι παιχνίδι...Είναι δράση»: Κι αυτό το σλόγκαν του Χαμόγελου του Παιδιού βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο όλο και αυξανόμενο φαινόμενο της παιδικής εξαφάνισης.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής εξαφάνισης, ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να ενωθούν για να δώσουν λύσεις σε ένα τόσο ανησυχητικό φαινόμενο, προσφέροντας ένα δίχτυ προστασίας».
Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, συγκλονίζουν. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 δέχθηκε το προηγούμενο έτος 7.138 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.487 αφορούσαν δήλωση νέας εξαφάνισης (14,5%), πληροφορίες για παιδί που αναζητείται (20%), αλλά και πληροφορίες για τις δράσεις του «Χαμόγελου» σχετικά με εξαφανίσεις παιδιών (65,5%).
Την ίδια στιγμή, το πρώτο τετράμηνο του 2014, οι υπεύθυνοι της Γραμμής δέχθηκαν 912 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν περιστατικά εξαφάνισης και πληροφορίες για παιδιά που ήδη αγνοούνται. Η πλειονότητα των παιδιών που εξαφανίζονται είναι κορίτσια, ηλικίας 13 -18 ετών, «μιλάμε, δηλαδή για φυγές εφήβων που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό (73,5% για το α' τετράμηνο του 2014) των περιπτώσεων εξαφάνισης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πολλές φορές είναι η αιτία που οδηγεί το παιδί να φύγει από το σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Την ίδια ώρα έγινε μια συμβολική δράση με μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για τα εξαφανισμένα παιδιά. Λευκά και γαλάζια μπαλόνια ως υπενθύμιση για τα 10.000 παιδιά που έχουν εξαφανισθεί το 2013 σε ολόκληρη την Ευρώπη, άφησαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης από την πλατεία Αριστοτέλους, μαθητές τριών σχολείων συμμετέχοντας σε εκδήλωση του «Χαμόγελου του Παιδιού».
«Στη Θεσσαλονίκη, ενημερώσαμε τους μικρούς μαθητές για τα εξαφανισμένα παιδιά και μοιράσαμε 300 μπαλόνια για να τα... απελευθερώσουν, σε μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί σε όλο τον κόσμο και στους γονείς τους» είπε η Βάσω Πετρίδου από το "Χαμόγελο του Παιδιού".
Στην Ελλάδα, το 2013, καταγράφηκαν 160 εξαφανίσεις παιδιών, εκ των οποίων οι 111 αφορούσαν φυγές εφήβων, κυρίως κοριτσιών.
«Ευχή μας είναι αυτά τα παιδιά να μην ξεχαστούν γι΄ αυτό το σύμβολο που έχουμε θεσπίσει για τα εξαφανισμένα παιδιά, είναι το μικρό μωβ λουλουδάκι "μη με λησμόνει"», κατέληξε η κ. Πετρίδου.
Υπενθυμίζουμε ότι η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Εξαφάνισης, όμως πανευρωπαϊκά η τίμησή της μετατέθηκε λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών.