Ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιδί!
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν γίνει μια από τις πλέον αγαπημένες δραστηριότητες των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Σε αυτό το πλαίσιο πολλά παιδιά και έφηβοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έτσι η αντίστοιχη βιομηχανία κατάφερε να αναδειχθεί σε μια από τις πιο επικερδείς παγκοσμίως!
Το 1972 είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια κερδίζοντας σιγά σιγά το ενδιαφέρον της αγοράς της ψυχαγωγίας.Πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορείς να τα παίξεις από παντού. Κονσόλες που συνδέονται στην τηλεόραση, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και συσκευές χειρός. Επίσης μπορείς να παίζεις με διάφορους παίχτες online!
Παράλληλα με την διάδοση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά, άρχισαν να προκύπτουν δεδομένα σχετικά με τις αρνητικές αλλά και τις θετικές επιπτώσεις τους στην συμπεριφορά, τη νόηση και την υγεία γενικότερα. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά. Για παράδειγμα παιχνίδια με αιματηρές μάχες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα παιδί, βίαιη συμπεριφορά σε ανθρώπους και ζώα, αύξηση πιθανότητας χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών, μη σεβασμό των αρχών και των θεσμών της κοινωνίας, χρήση βωμολοχιών, άσεμνων χειρονομιών,καλλιέργεια ρατσιστικών προτύπων και αρνητικών σεξουαλικών στερεοτύπων και σε ακραίες περιπτώσεις εγκληματική συμπεριφορά.
Τα πλέον ανησυχητικά δεδομένα προκύπτουν απο μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο «αποκτούν ανοσία» έναντι του τρόμου της βίας. Η επιθέτικότητά τους αυξάνεται όσο μεγαλώνουν και οι ώρες που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια!
Ο εθισμός σε αυτά τα παιχνίδια είναι ένα πραγματικά αυξανόμενο πρόβλημα. Ο εικονικός κόσμος που προσφέρουν τα διάφορα παιχνίδια online που δίνουν την δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους χρήστες αλλά και διανομή ρόλων και επιπέδων δυσκολίας του παιχνιδιού, τα αποτραβάει απο τον πραγματικό κόσμο. Θεωρούν αληθινό αυτό που παίζουν και όχι αυτό που ζουν. Για αυτό τον λόγο είναι και επικίνδυνα. Κάποιο παιδί μπορεί να θέλει να δοκιμάσει αυτό που γίνεται στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού στην καθημερινή του ζωή.
Παρόλα αυτά ας μην βάζουμε στο «ίδιο σακί» τα μειονεκτήματα με τα πλεονεκτήματα που μπορεί κάποιο παιχνίδι να προσφέρει. Σύμφωνα με μελέτες τα ανώτερα ποιοτικά παιχνίδια αποτελούν άσκηση του μυαλού και οξύνουν τη σκέψη, όπως η φυσική άσκηση γυμνάζει το σώμα. Με λίγα λόγια συμβάλει στην ευεργετική επίδραση για την νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απαιτούν γρήγορη αντίληψη και σκέψη. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα, να σκέφτονται γρηγορότερα, να παρατηρούν λεπτομέρειες, να χειρίζονται καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις. Μπορούν να ενισχύσουν το πνεύμα συνεργασίας αλλά και να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.
Σαν γονείς τώρα πως μπορείτε να το ελέγξετε;
Θα πρέπει να γνωρίζετε ποια παιχνίδια έχουν εγκατασταθεί στον υπολογιστή.
Θα πρέπει να κλειδώνετε σελίδες που δεν θέλετε τα παιδιά να επισκεφθούν.
Θα πρέπει να ελέγχετε τα παιχνίδια που παίζουν, ώστε να μην είναι πολύ βίαια.
Θα πρέπει να ασχολείστε με το παιδί περισσότερο. Να τρώτε μαζί, να μιλάτε για πράγματα του σχολείου.
Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκετε σε χώρο κεντρικό του σπιτιού. Όσο ωραίο και αν ακούγετε να έχει το παιδί έναν δικό του υπολογιστή στο δωμάτιο θα λειτουργήσει σαν τρόπος απομάκρυνσης απο την οικογένεια.
Τέλος εσείς σαν ενήλικες θα πρέπει να δώσετε το σωστό παράδειγμα. Αν οι ίδιοι εκδηλώνετε εθιστική συμπεριφορά απέναντι στον υπολογιστή, μην περιμένετε το παιδί σας να πάρει απο λόγια. Να θυμάστε πως τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως απο τις εικόνες που βλέπουν γύρω τους παρά απο τις λεκτικές υποδείξεις!