Μάθετε πώς πρέπει να φροντίζετε το πρόωρο μωράκι σας!
Τα πρόωρα μωράκια όταν γεννηθούν προκαλούν μεγάλο άγχος στους νέους γονείς.
Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πώς να χειριστούν μία τέτοια κατάσταση, πώς γίνεται ο θηλασμός, πόσες ημέρες πρέπει να μείνουν στην ΜΕΝΝ αλλά και πόσο θα τους στοιχίσει η νοσηλεία τους. Ερωτήματα που «καίνε» την σύγχρονη μητέρα.
Η ομάδα του mothersblog.gr απευθύνθηκε στην Επιστημονική Ομάδα της ΜΕΝΝ της Κλινικής Ρέα και μας έδωσε τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα που απασχολούν την κάθε μανούλα που φέρνει στον κόσμο ένα "βιαστικό μωρό".
Είναι συχνά τα περιστατικά πρόωρων μωρών; Έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις τους τα τελευταία χρόνια;
Πρόωρα μωρά εννοούμε όσα γεννήθηκαν κάτω από 37 βδομάδων και όσα έχουν χαμηλό βάρος γέννησης. Το ποσοστό γέννησης πρόωρων, σε όλο τον κόσμο, είναι 10%. Δηλαδή, 1 στα 10 μωράκια... Εάν δείτε την καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, που γιορτάζεται σήμερα 17 Νοεμβρίου, εμφανίζονται 10 καλτσάκια μωρών, εκ των οποίων το 1 από τα 10 ζευγάρια είναι πιο μικρό μέγεθος. Συμβολίζει ακριβώς αυτό τον πληθυσμό των πρόωρων!
Βάσει των τελευταίων καταγραφών, η γέννηση και επιβίωση πρόωρων τείνει να αυξηθεί σε 12%, καθότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα όψιμα πρόωρα, δηλαδή τα μωράκια που γεννιούνται από 34 έως 36 εβδομάδων. Τα μικρά πρόωρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν βάρος γέννησης κάτω από 1.500 γραμμάρια (very low birth weight) και αντιπροσωπεύουν ένα 1-1,5%. Κάτω από 1.000 γραμμάρια είναι διεθνώς κάτω από 0,7% των περιπτώσεων (extremely low birth weight).
Στη ΡΕΑ, από το 2011 το 13% των γεννήσεων αναφέρεται σε πρόωρα μωρά, εκ των οποίων κάτω από 32 εβδομάδων ήταν μόλις 2%. Αναφερόμαστε φυσικά σε μωρά που γεννήθηκαν και επιβίωσαν κι αυτό είναι το στοίχημα της σημερινής επιστήμης. Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, το σύγχρονο ιατρικο-τεχνολογικό εξοπλισμό, και με την εκπαίδευση των Νεογνολόγων, αυτά τα μωρά έχουν πολλές πιθανότητες να ζήσουν και να είναι καλά στην υγεία τους.
Πόσο μηνών ήταν το μικρότερο μωράκι που έχει νοσηλευτεί στη ΡΕΑ;
Στη ΡΕΑ, είχαμε πρόσφατα ένα σπουδαίο περιστατικό, εξαιρετικά σπάνιο για τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Γεννήθηκαν σε εμάς δίδυμα αδερφάκια, που εκτός από πολύ πρόωρα, γεννήθηκαν με 8 ημέρες διαφορά! Το κοριτσάκι, γεννήθηκε μόλις 22 εβδομάδων και 6 ημερών, 499γρ., είναι το μικρότερο που έχει νοσηλευτεί και έχει επιβιώσει στη ΡΕΑ και ίσως στην Ελλάδα. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν καταγράφονται τέτοια περιστατικά, ακριβώς λόγω της σπανιότητάς τους. Το αγοράκι λοιπόν, γεννήθηκε 8 ημέρες μετά, 24 εβδομάδων. Και τα δύο μωρά επιβίωσαν χωρίς να παρουσιάσουν καμία σοβαρή επιπλοκή της προωρότητας, είναι καλά στην υγεία τους, νοσηλεύτηκαν πολύ καιρό στη ΜΕΝΝ της ΡΕΑ και με υπεράνθρωπη προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας μας κατάφεραν την επιβίωση. Έφυγαν με διορθωμένη ηλικία 40 εβδομάδων, παρέμειναν στη ΜΕΝΝ της ΡΕΑ 4 μήνες, κι έφτασαν τα 2.700 γρ. και 3.100γρ. αντίστοιχα, όπως θα ήταν 2 τελειόμηνα μωρά.
Τι αισθάνονται οι μητέρες που έρχονται εκεί για να τα θηλάσουν και πόση ώρα επιτρέπεται να μείνουν;
Τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς στη ΜΕΝΝ δεν περιγράφονται με λέξεις...Το κλίμα μέσα στην Εντατική, όπως φαντάζεστε, είναι βαρύ. Πολλή συγκίνηση, πολλή αγωνία... Στηρίζουμε τους γονείς, με εξειδικευμένη ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης της αλλά και με το ισχυρότερο μέσο που διαθέτουμε: Τη σωστή και συνεχή ενημέρωση από τους καταξιωμένους επιστημονικούς συνεργάτες μας. Φυσικά, η είσοδος στους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών είναι 24ωρη. Δεν υπάρχει περιορισμός στην επίσκεψη των γονέων, γιατί καταλαβαίνουμε την ανάγκη να είναι κοντά στα μωρά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Ο θηλασμός πόσες φορές την ημέρα γίνεται και ποια διαδικασία ακολουθείται;
Η Κλινική ΡΕΑ, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της θέλει να ενταχθεί στα Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη, πληρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της UNICEF. Ως εκ τούτου, ξεκινάμε το θηλασμό ακόμη και μισή ώρα μετά τον τοκετό, προτείνουμε το rooming in και τον αποκλειστικό θηλασμό, διοργανώνουμε εντός της Κλινικής εκπαιδευτικά σεμινάρια μητρικής τέχνης και στηρίζουμε με κάθε μέσο τις μανούλες να θηλάσουν.
Στα μωράκια που νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ, ο θηλασμός επιτρέπεται όταν σταθεροποιηθούν, μετά τη 34η εβδομάδα δηλαδή και εφόσον η κλινική κατάστασή τους το επιτρέπει. Η σίτισή τους ξεκινά και συνεχίζεται με το γάλα της μητέρας, την οποία παροτρύνουμε σε διαδικασία άμελξης. Από την 1η ημερα ζωής δίνουμε σταγόνες με πρωτόγαλα, για να το δοκιμάσουν. Ωστόσο, η αντανακλαστική ικανότητα θηλασμού ξεκινά στις 34 εβδομάδες. Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ίσως, σε κάποιες περιπτώσεις και βάσει της κρίσης των έμπειρων Νεογνολόγων μας, να δοκιμάσουμε να δώσουμε το γάλα στις 33 εβδομάδες. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε παστεριώσεις, δίνουμε μόνο μητρικό γάλα.
Η ΜΕΝΝ της ΡΕΑ χωρίζεται σε 3 επίπεδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Στο επίπεδο 1 & 2, όταν έχει σταθεροποιηθεί το μωράκι, μπορεί να δοκιμάσουμε και skin to skin θηλασμό. Εκτός από Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να ενταχθούμε σε Φιλική προς τα Βρέφη Εντατική Μονάδα, είναι κάτι πολύ καινούργιο, που ξεκινά τώρα σιγά σιγά, σε παγκόσμια κλίμακα.
Η εντατική μονάδα στην οποία φιλοξενείται το μωρό, επιβαρύνεται οικονομικά ανάλογα με την επιλογή δωματίου της μητέρας; Δηλαδή αν μία γυναίκα έχει μείνει στην σουίτα το κόστος εντατικής είναι πιο υψηλό;
Τα έξοδα νοσηλείας των μωρών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών δεν σχετίζονται με τη νοσηλεία της μητέρας. Σε οποιοδήποτε επίπεδο νοσηλείας και να βρίσκεται η μητέρα, η φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών είναι η ίδια. Όσον αφορά τα έξοδα, τα περισσότερα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργείου πριν από 10 χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, η Κλινική ΡΕΑ, σε όλες τις υπηρεσίες της, ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που συμβαδίζει με το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Είμαστε μια ιδιωτική Κλινική, η νεότερη στην Ελλάδα, με πολύ υψηλό επίπεδο παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, με τον πλέον σύγχρονο ιατρικο-τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είμαστε μια Κλινική, που δημιουργήθηκε από ιατρούς, όχι από επιχειρηματίες. Βοηθάμε όσο μπορούμε, όπου μπορούμε. Μέσα στους στόχους ίδρυσης της ΡΕΑ, άλλωστε, ήταν να κάνουμε την υγεία προσβάσιμη σε όλους, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και την ασφάλεια.