Αιμαγγειώματα βρεφών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα αιμαγγειώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στα μωρά. Συνήθως εμφανίζονται στα βρέφη με ιστορικό προωρότητας , στα κορίτσια και στα μωρά πολύδιμων κυήσεων. Που οφείλονται όμως τα αιμαγγειώματα; Που εντοπίζονται; Και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Που οφείλονται τα αιμαγγειώματα;
Τα αιμαγγειώματα προκύπτουν από τη δημιουργία μικρών αγγείων σε κάποια περιοχή του σώματος και κυρίως στο δέρμα.
Σε ποια ηλικία εμφανίζονται και πώς εξελίσσονται;
Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως την τρίτη με πέμπτη εβδομάδα ζωής του μωρού σας. Τις περισσότερες φορές μπορεί να μην είναι ορατά το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση ή να έχουν τη μορφή κοκκινίλας στο δέρμα. Σταδιακά όμως, μεγαλώνουν για περίπου τρείς έως έξι μήνες και πιο σπάνια για δύο χρόνια. Για κάποια χρόνια παραμένουν σταθερά στο μέγεθός τους και περίπου στην ηλικία των πέντε με εφτά ετών υποχωρούν.
Που εντοπίζονται και ποιοι είναι οι τύποι των αιμαγγειωμάτων;
Συνήθως τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται στο κεφάλι και το λαιμό και σπανιότερα στο κορμό του σώματος και στα άκρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εμφανίζονται σε εσωτερικά όργανα, ενώ περίπου το 20% των μωρών εμφανίζουν πολλαπλά αιμαγγειώματα. Ανάλογα με το βάθος της επέκτασής τους, χωρίζονται σε αιμαγγειώματα της «επιφάνειας» του δέρματος (επιπολής) , σε αιμαγγειώματα που βρίσκονται πιο βαθιά στο δέρμα (εν τω βάθει), ενώ υπάρχουν και τα μικτά.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;
Τα αιμαγγειώματα, εξαιτίας της καλοήθους φύσης τους, συνήθως δεν είναι ανησυχητικά και δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν επιπλοκές και κυρίως όταν μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε ζωτικά όργανα, απαιτείται θεραπευτική αγωγή. Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν φάρμακα όπως η κορτιζόνη, η βρινκριστίνη και η ιντερφερόνη. Τα τελευταία χρόνια η πιο δημοφιλή μέθοδος, είναι η χρήση της προπρανολόλης, η οποία προκαλεί αγγειοσύσπαση, παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του αιμαγγειώματος και επιταχύνει την εξάλειψή του. Πριν την χορήγηση προπρανολόλης γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ώστε ο γιατρός να έχει μία πλήρη εικόνα για την υγεία του παιδιού. Το φάρμακο χορηγείται από το στόμα και η δόση αυξάνεται σταδιακά μέχρι να υποχωρήσει το αιμαγγείωμα και στη συνέχεια γίνεται σταδιακή διακοπή του. Μια εναλλακτική θεραπεία, είναι η θεραπεία με laser που γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα και από γιατρούς που έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τα αιμαγγειώματα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στα μωρά και δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει πανικός. Μην παραλείπετε τις συχνές επισκέψεις στο γιατρό και όλα θα πάνε καλά!