Υπογλυκαιμία και παιδιά: Τι πρέπει να κάνουμε;
Η υπογλυκαιμία είναι μία αδιαθεσία που δεν κάνει διακρίσεις σε μικρούς και μεγάλους, ούτε «βασανίζει» μόνο τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τι ακριβώς όμως είναι η υπογλυκαιμία και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή της όσον αφορά τα παιδιά;
Η υπογλυκαιμία είναι μία αδιαθεσία που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι λιγότερο από 70 mg/dl ενώ οι φυσιολογικές του τιμές κυμαίνονται από 80 έως 120. Το σάκχαρο ρυθμίζεται από το «καύσιμο υλικό« του εγκεφάλου, τη γλυκόζη και όταν αυτή δεν είναι σε επαρκείς ποσότητες, ο οργανισμός μας εκκρίνει κάποιες άλλες ορμόνες όπως την αδρεναλίνη, τη γλυκαγόνη και τι κορτιζόλη που δημιουργούν και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Τα συμπτώματα αυτά είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση, η έντονη πείνα, η ταχυκαρδία, η ζάλη, ο πονοκέφαλος και η έντονη χλωμάδα. Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα στο παιδί σας τότε δώστε προσοχή!
Στα παιδιά η υπογλυκαιμία μπορεί να προκληθεί αν παραλείψουν γεύματα μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Επίσης ένα παιδί μπορεί πάθει υπογλυκαιμία μετά από έντονη άσκηση ή παιχνίδι και κυρίως αν δεν ακολουθήσει επαρκής πρόσληψη φαγητού.
Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη γλυκόζης στον οργανισμό ώστε το σάκχαρο να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Η γλυκόζη βρίσκεται σε αρκετές τροφές, οπότε αρκεί να δώσετε την κατάλληλη στο παιδί σας.
Το ότι το παιδί σας χρειάζεται γλυκόζη, δε σημαίνει ότι πρέπει να του δώσετε ζάχαρη ή κάποιο τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη, όπως νομίζουν πολλοί. Πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ακόμα και όσπρια έχουν όση ποσότητα γλυκόζης χρειάζεται ο οργανισμός και μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι καλύτερη σε τέτοιες περιπτώσεις. Ενδεικτικά λοιπόν μετά από μία κρίση υπογλυκαιμίας του παιδιού σας μπορείτε να του δώσετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή κάποιο άλλο φρούτο, μία κουταλιά μέλι ή λίγα δημητριακά ολική άλεσης.
Μην ξεχνάτε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Πέντε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να προλάβουν πολλά προβλήματα. Αν παρόλα αυτά οι κρίσεις υπογλυκαιμίας συνεχιστούν παρακολουθήστε συχνά τα επίπεδα του σακχάρου και μην αμελείτε τις επισκέψεις στο γιατρό.