Το παιδί μου είναι ντροπαλό. Τι πρέπει να κάνω;

Τα παιδιά πριν ακόμα ξεκινήσουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις, αρχίζουν να συναναστρέφονται με τους γύρω τους και να παίζουν με άλλα παιδιά. Μερικά από αυτά, ήδη από μικρή ηλικία, είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και εκδηλωτικά. Υπάρχουν όμως και παιδιά που είναι πολύ ντροπαλά και σχεδόν πάντα στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στα πάρτι ακόμα και στο σπίτι, είναι στο «παρασκήνιο».

Ένα παιδί που είναι ντροπαλό, δυσκολεύεται στη συναναστροφή με τους γύρω του και ειδικά με όσους δε γνωρίζει καλά. Όταν πρόκειται να γνωρίσει νέα πρόσωπα, δύσκολα θα κάνει την πρώτη κίνηση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθεί το παιχνίδι και την παρέα άλλων παιδιών. Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα παιδί ντροπαλό ενώ ένα άλλο όχι;

Ο χαρακτήρας ενός παιδιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Σε κάποιο βαθμό παίζουν ρόλο τα γονίδια, αλλά κυρίως καθορίζεται και διαμορφώνεται από τις παραστάσεις που βιώνει καθημερινά και το περιβάλλον του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το αίσθημα ντροπής που είτε καλλιεργείται σε ένα παιδί, είτε όχι. Το πώς ένα παιδί γίνεται ντροπαλό δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν περιστατικά όπου ο γονιός μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνικός, επισκιάζοντας έτσι το παιδί, με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύεται να συναναστραφεί με τους γύρω του. Αντίστοιχα όμως, πολλές φορές, ένα παιδί που έχει έναν ντροπαλό γονιό, υιοθετεί τη συμπεριφορά του και γίνεται και αυτό με τη σειρά του ντροπαλό. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Αμέσως μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα σημάδια ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους γύρω του, να κάνει παρέες και γενικά ότι είναι στο «παρασκήνιο», βοηθήστε το να ξεπεράσει τη ντροπή του και να πατήσει γερά στα πόδια του.

Πρώτα από όλα, καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανήσυχοι και ντροπαλοί όταν συναντάμε νέους ανθρώπου ή όταν βρισκόμαστε σε ένα καινούριο περιβάλλον. Ίσως αν του διηγηθείτε μία δική σας ιστορία για το πως ξεπεράσατε τη δική σας ντροπή, να νιώσει αμέσως πιο άνετα και να κινητοποιηθεί να δράσει αντίστοιχα. Μπορείτε να του πείτε ιδέες για το πώς να συστήνεται ή πώς να κάνει το πρώτο βήμα για να γνωρίσει νέα άτομα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες που θα του αρέσουν και θα του ταιριάζουν. Θα νιώσει πιο άνετα, θα έρθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο και θα μάθει να εξοικειώνεται με ένα καινούριο περιβάλλον. Ασφαλώς θα πρέπει και εσείς να λειτουργήσετε ως παράδειγμα. Φροντίστε να είστε θετικοί στις συναναστροφές σας με άλλους ανθρώπους και το παιδί σας θα ακολουθήσει τα βήματά σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved