Ο πλανήτης κινδυνεύει: Διαβάστε το κείμενο που μας έστειλε η 13χρονη Θεόπη.
Η χαρά μας είναι μεγάλη όταν βλέπουμε πώς ακόμη και παιδιά διαβάζουν το Mothersblog.gr. Είναι όμορφο να επικοινωνούν μαζί σου παιδιά για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.
Το ίδιο έκανε και η 13χρονη μαθήτρια, Θεόπη Τσολακίδου. Εκτός των άλλων που μας έγραψε, μας έστειλε και ένα κείμενό της που δημοσίευσε στην σχολική εφημερίδα του σχολείου της, του 1ου Γυμνασίου Συκεών, για τον Πλανήτη. Αξίζει να διαβάσετε και εσείς τις σκέψεις ενός παιδιού.
«Με αφορμή το μάθημα της βιολογίας της Β' τάξης, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να παρουσιάσω προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη Γη , καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.
Οι άνθρωποι θέλοντας να εξασφαλίσουν στα χρόνια της ζωής τους , μια ήρεμη και άνετη καθημερινότητα καταφεύγουν σε πράξεις οι οποίες στο μέλλον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
Οι κάτοικοι της γης χρησιμοποιούν καθημερινά τόσα «αρνητικά» αντικείμενα τα οποία όμως βλάπτουν σοβαρά το φυσικό περιβάλλον χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα είναι τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν τόσα άτομα πάνω στον πλανήτη , που σκεφτείτε αν ο καθένας είχε ένα αμάξι και το χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση πόσο γρήγορη και άσχημη εξέλιξη θα υπήρχε στον τόπο στον οποίο διαμένουμε.
Επιπλέον η τεχνολογική πρόοδος έχει συμβάλλει και αυτή αρνητικά. Έχοντας πλέον τα κατάλληλα μέσα που μας έχει προσφέρει η τεχνολογία έχουμε δημιουργήσει τόσες βιομηχανίες και νέο εξοπλισμό, κάτι που προφανώς είναι αρκετά επιβλαβές για τον πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και τον θάνατο-εξαφάνιση πολλών ζώων και φυτών.
Επίσης οι βιομήχανοι ρίχνουν τα απόβλητα των εργοστασίων σε περιοχές με νερό ή ακόμη και στο έδαφος , με αποτέλεσμα τον αφανισμό ζωντανών οργανισμών στην περιοχή εκείνη και την ρύπανση των υδάτων και του εδάφους αντίστοιχα. Για την μείωση των παραπάνω προβλημάτων, είναι καλό να εξεταστούν και οι τρόποι αντιμετώπισης.
Οι βιομηχανίες θα πρέπει να βάλουν φίλτρα στα φουγάρα, ώστε να μην διαπερνούν βλαβερές ουσίες στο περιβάλλον.
Άλλη λύση θα ήταν η μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς για κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς μας. Επίσης θα ήταν καλό να ελαττωθεί η χρήση κλιματιστικού και ο δροσερός αέρας θα «αντικατασταθεί» με δέντρα και φυτά.
Επιπλέον οι βιομήχανοι πρέπει να βάλουν ειδικά συστήματα που ανακυκλώνουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μολύνονται τα νερά και το έδαφος. Ανακύκλωση θα μπορούσε να κάνει και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μέσω των ειδικών κάδων .
Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένα από τα τρέχοντα ζητήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της ισορροπίας του».