«Μαμά, μπαμπά τι θα ψηφίσετε»; Πώς απαντάμε στα παιδιά μας στην πιο επίκαιρη ερώτηση.
Αυτές τις μέρες, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όλοι μας λίγο πολύ έχουμε προβληματισμό για το τι θα γίνει. Συζητάμε με φίλους, εκφράζουμε πολιτικούς προβληματισμούς, παρακολουθούμε συζητήσεις στην τηλεόραση, διαβάζουμε εφημερίδες με μεγαλειώδη πρωτοσέλιδα.
Σε όλο αυτό το κοινωνικό –πολιτικό προβληματισμό τα παιδιά ακούν διάφορες συζητήσεις των μεγάλων και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των εκλογών μέσω του σχολείου καθώς και εκεί διενεργούνται εκλογές με σκοπό την ανάδειξη των εκπροσώπων της τάξης.
Τα πιο μικρά παιδιά ωστόσο δεν γνωρίζουν πολλά για το τι είναι οι εκλογές μιας χώρας και έτσι είναι καλό να τα ενημερώσουμε εμείς προτού αποκρυσταλλώσουν μπερδεμένα μηνύματα.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού λοιπόν και τις γνώσεις που έχει ήδη, χτίζουμε με αφορμή τις εκλογές την πολιτική εκπαίδευση των παιδιών.
Πολίτευμα
Σε πιο μικρά παιδιά εξηγούμε με απλά λόγια το πολίτευμα της χώρας μας, και ταυτόχρονα μιλάμε και για τα άλλα πολιτεύματα που υπάρχουν. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του τι διαφορές βρίσκει ανάμεσα στα πολιτεύματα και ποια είναι η δική του γνώμη πάνω σε αυτό.
Ενημέρωση
Εξηγούμε ότι για να αποφασίσουμε ποιον πολιτικό εκπρόσωπο της χώρας θα ψηφίσουμε χρειάζεται να ενημερωνόμαστε για τις θέσεις του συγκεκριμένου υποψηφίου και όχι να ψηφίζουμε κάποιον επειδή μας το λέει κάποιος άλλος. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν άπειρες πληροφορίες για κάποιο κόμμα και έτσι να βγάζουν δικά τους συμπεράσματα και να γίνουν ενεργοί πολίτες.
Κυριακή των εκλογών.
Είναι μια μέρα που δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να δει από κοντά τι είναι οι εκλογές. Μπορεί το παιδί να έρθει μαζί μας εκείνη τη μέρα, να δει τι γίνεται στο χώρο του σχολείου, να του εξηγήσουμε τι είναι η κάλπη, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, η διαδικασία του σταυρού και το σημαντικότερο η μυστικότητα της ψήφου. Σε αυτό το κομμάτι μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί τη σημαντικότητα της ατομικής συνείδησης, ότι δηλαδή ο κάθε άνθρωπος κρίνει και αποφασίσει μόνος του τι θα ψηφίσει και κατά συνέπεια κρίνει και αποφασίζει μόνος του τις πράξεις της ζωής του.
Παιχνίδι ρόλων
Μπορούμε να παίξουμε τις «εκλογές» στο σπίτι με φίλους του παιδιού ή απλά με τα μέλη της οικογένειας. Ο κάθε εκπρόσωπος παρουσιάζει το πρόγραμμα του και τις θέσεις του για το θέμα το οποίο έχει τεθεί. Για παράδειγμα μπορεί να γίνουν «εκλογές» για το πού θα γίνει μια εκδρομή, για το ποια ταινία θα δούμε το βράδυ, για το ποιο επιτραπέζιο θα παίξουμε ή ακόμα και για το ποιος θα αναλάβει κάποια δουλειά του σπιτιού.
Σημασία στο «παιχνίδι των εκλογών» έχει η βιωματική κατανόηση από τη μεριά του παιδιού για το τι είναι η εκλογές σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Τη σημασία της ψήφου, του αποτελέσματος που βασίζεται στην πλειοψηφία και το σημαντικότερο ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου. Σε καμία περίπτωση δεν παίζουμε το παιχνίδι για να δείξουμε στο παιδί ότι (για ακόμα μια φορά) θα γίνει αυτό που θέλουν οι ισχυροί, δηλαδή οι γονείς. Για αυτό καλό είναι να θέτουμε ανώδυνα και ευχάριστα θέματα προς δημοκρατική διαπραγμάτευση.
Ο ρόλος των γονέων για το θέμα της πολιτικής συνείδησης είναι πολύ σημαντικός καθώς αφορά τους αυριανούς ψηφοφόρους και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας.
Οι εκλογές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τονίσουμε τη σημασία της κριτικής σκέψης στα παιδιά και τις αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος
Msc Παιδαγωγική Ψυχολογία
www.psychology4kids.gr