Πώς το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά για τις εκλογές;
Το σχολείο είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά δεν παίρνουν μόνο γνώσεις, αλλά και εμπειρίες ζωής που τους είναι χρήσιμες στh μετέπειτα πορεία τους. Τη δημοκρατία, δεν την ανακαλύπτουμε όταν γινόμαστε ενήλικες, αλλά τη συναντάμε για πρώτη φορά στην οικογένεια μάς και έπειτα στο σχολείο.
Τα παιδιά ήδη από το δημοτικό εξοικειώνονται με την εκλογική διαδικασία ,διεξάγοντας τις σχολικές τους εκλογές για την ανάδειξη των λεγόμενων 5μελών της κάθε τάξης. Ίσως αυτά τα πρώτα χρόνια του δημοτικού, να μην μπορούν να καταλάβουν απόλυτα τη σημασία των εκλογών και τα πενταμελή που προκύπτουν να μην συμβάλουν ιδιαίτερα στη λειτουργία και στην καθημερινότητα του σχολείου.
Όσο όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, μπαίνουν στην εφηβεία και ειδικά στις τρεις τάξεις του λυκείου, η συμμετοχή τους στα κοινά είναι πιο ενεργή. Στην πρώτη γενική συνέλευση κάθε σχολικής χρονιάς, που γίνεται µέσα στον πρώτο µήνα των µαθηµάτων, εκλέγεται το 5µελές συντονιστικό όργανο, το συµβούλιο της µαθητικής κοινότητας. Μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, εκλέγεται το 15µελές συντονιστικό όργανο, που είναι το µαθητικό συµβούλιο του σχολείου. Δικαίωμα για υποβολή ή πρόταση υποψηφιότητας έχουν όλοι οι μαθητές.
Πώς λειτουργεί όμως το 15μελές;
Το 15μελές αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραµµατέα και 12 µέλη ισότιµα µε το προεδρείο. Το µαθητικό συµβούλιο συνεδριάζει στο σχολείο εκτός διδακτικών ωρών, τακτικά µία φορά την ε βδοµάδα ή έκτακτα, µε πρωτοβουλία του προεδρείου ή 8 µελών του και βρίσκεται σε απαρτία αν παραβρίσκονται τουλάχιστον 8 µέλη του. Ο ι αρµοδιότητές του είναι πρώτα από όλα η εκπροσώπηση των µαθητών του σχολείου στη συνεργασία τους µε τους άλλους φορείς, όπως το σύλλογο καθηγητών, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ή άλλα σχολεία, ο συντονισµός της λειτουργίας των µαθητικών κοινοτήτων του σχολείου και η προώθηση των αποφάσεων των µαθητών στα θέµατα που τους απασχολούν.
Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του κάθε μαθητικού οργάνου είναι μυστική. Κάθε μαθητής σημειώνει με μπλε στυλό ένα σταυρό δίπλα στα ονόματα όποιων υποψηφίων θέλει. Μπορεί να σημειώσει από ένα μέχρι επτά σταυρούς, ενώ αν κάνει άλλο σχήμα πέρα από σταυρό ή αν βάλει παραπάνω σταυρούς από το επιτρεπόμενο, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
Αυτή είναι και η πρώτη επαφή των παιδιών με την εκλογική διαδικασία.
Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προετοιμάζει και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά για να βγουν στην κοινωνία μεγαλώνοντας. Η σχολική ζωή, η δομή της και ο τρόπος λειτουργίας της διαμορφώνει τη συνείδηση του κάθε παιδιού, δημιουργεί αντιλήψεις και επηρεάζει τη στάση του για τη ζωή