Τι είναι η νινίδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε
Αρκετοί γονείς όταν ακούν τη λέξη «νινίδα» δεν γνωρίζουν την σημασία της.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν είσαι πρωτάρα μαμά όσο κι αν έχεις διαβάσει βιβλία για το μωρό και την εγκυμοσύνη, δεν μπορείς να θυμάσαι και τα πάντα.
Η «νινίδα» είναι τα λεγόμενα λέπια στο κεφαλάκι του παιδιού μας Ο επίσημος όρος είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και πρόκειται για παχιά, λιπαρά, κιτρινωπά λέπια ή κρούστα που εμφανίζονται συνήθως σε εκείνη την περιοχή ή σε άλλα λιπαρά μέρη του δέρματος. Μοιάζει με πιτυρίδα αλλά δεν είναι.
Είναι πολύ συχνή στα νεογέννητα κυρίως και οι γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζουν, είναι ότι νινίδα εμφανίζει σχεδόν το 50% των νεογέννητων μωρών και επίσης, μπορεί να εντοπιστεί στα βλέφαρα, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τη μύτη και στη βουβωνική χώρα, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε παιδιά έως 3 ετών.
Νινίδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε;
Καταρχήν αυτό που λένε οι περισσότεροι γιατροί είναι ότι δεν είναι κολλητική ούτε επηρεάζει το μωράκι σας. Εμφανίζεται κατά κανόνα τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, διαρκεί λίγους μήνες και υποχωρεί μόνη της, χωρίς να αφήνει σημάδια. Ο παιδίατρός σας είναι εκείνος που θα την αναγνωρίσει και θα σας συμβουλεύσει λεπτομερώς για την αντιμετώπισή της.
Τι προτείνουν συνήθως οι γιατροί:
Κάντε επαλείψεις στο κεφαλάκι του με παιδικό λαδάκι που θα σας προτείνει ο γιατρός σας ή με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αρκετές φορές με κινήσεις μασάζ στα σημεία που είναι έντονη. Κάποτε υπήρχε η άποψη ότι το συχνό λούσιμο επιδεινώνει τη νινίδα, κάτι βέβαια που με την πάροδο του χρόνου δεν επαληθεύτηκε.
Προσοχή αν η νινίδα επεκταθεί
Αν η νινίδα δεν υποχωρεί και παρατηρήσετε ότι προχωράει προς το κεφάλι και το σώμα του μωρού σας, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία, οπωσδήποτε με τον παιδίατρό σας. Εκείνος και μόνον εκείνος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια ειδική αλοιφή.