Μήπως καθαρίζετε την πιπίλα του παιδιού σας με το στόμα σας;
Πόσες μαμάδες έχουν καθαρίσει την πιπίλα του παιδιού τους με το στόμα τους, ειδικά όταν βρίσκονται έξω; Σίγουρα πολλές και ειδικά όταν ο γιατρός έχει πει τέλος η αποστείρωση.
Όσες λοιπόν το κάνατε ή το κάνετε καλώς το κάνετε. Σύμφωνα με το περιοδικό Pediatrics, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, οι γονείς που καθαρίζουν τις πιπίλες των βρεφών τους πιπιλώντας τις πρώτα οι ίδιοι, μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών των παιδιών τους, εν συγκρίσει με τους γονείς που τις βράζουν και τις αποστειρώνουν!
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα παιδιά που πιπιλάνε πιπίλα που οι γονείς έχουν καθαρίσει με το στόμα τους, έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτύξει μια ανοχή σε ασήμαντες απειλές, ενώ τα παιδιά που οι γονείς αποστειρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι την πιπίλα τους να είναι πιο ευαίσθητα σε μυκητιάσεις και αλλεργίες. Φυσικά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπτώματα ασθένειας οι γονείς π.χ. ίωσης που μπορεί να μεταδώσουν μ' αυτό τον τρόπο στο παιδί τους.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, δεν μπορούσε ωστόσο να αποδείξει ότι οι πιπίλες με το σάλιο των γονέων ήταν η άμεση αιτία των μειωμένων αλλεργιών.
Κάποιοι άλλοι ειδικοί μελετητές όμως που δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, αποθάρρυναν αυτές τις συνήθειες, λέγοντας ότι προκαλούν τερηδόνα στα δόντια, μεταφέροντας έτσι βακτήρια από το στόμα τους στο στόμα του παιδιού τους.
Ο Δρ Μπεργκ όμως, ο οποίος κάνει την έρευνα των σιελογόνων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν κάτι που έλεγε στους ασθενείς του εδώ και χρόνια, ότι «το σάλιο είναι φίλος σου. Περιέχει ένζυμα, πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες και άλλες ευεργετικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες μπορούν ίσως να περάσουν από το γονέα στο παιδί και να το προστατεύσουν».