Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αδειάσουν το πιάτο τους

Το έκαναν οι γονείς σας σε εσάς και ασυναίσθητα το κάνετε και εσείς στα παιδιά σας; Αυτή η συνήθεια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά που όμως, όπως απέδειξαν οι έρευνες, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Ο λόγος; Μία τέτοια συμπεριφορά από τους γονείς μπορεί να τροφοδοτήσει επιδημία παχυσαρκίας. Οι ερυενητές χρησιμοποίησαν δείγμα 2.200 εφήβων και των γονιών τους και κατέληξαν ότι δύο στους τρεις γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να αδειάσουν το πιάτο τους, ακόμα και αν οι έφηβοι είναι υπέρβαροι.

Εξίσου συγκλονιστικό ωστόσο, είναι ότι η τάση απορρέει από την ανησυχία των γονιών όχι για την υγεία των παιδιών τους, αλλά για να μην πεταχτεί το φαγητό! Όπως επισημαίνει και η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δρ Κέιτι Λοθ, το γεγονός αυτό τους εξέπληξε:

«Αν και πριν από πολλές δεκαετίες, που το φαγητό ήταν περιορισμένο, η ανάγκη αυτή ήταν απολύτως αιτιολογημένη, σήμερα που οι μερίδες έχουν πολλαπλασιασθεί σε μέγεθος είναι λάθος να πιέζουμε τα παιδιά μας να φάνε περισσότερο απ' όσο θέλουν.Με την πίεση χάνουν σταδιακά την ικανότητα να βασίζονται στα εσωτερικά μηνύματα κορεσμού της πείνας και τρώνε περισσότερο απ' όσο χρειάζονται, με συνέπεια να παχαίνουν».

Αν νομίζετε ότι αυτή τη συμπεριφορά την υιοθετούν περισσότερο οι μαμάδες, κάνετε λάθος! Η έρευνα απέδειξε ότι οι μπαμπάδες είναι αυτοί που πιέζουν τα παιδιά τους να φάνε όλο τους το φαγητό, καθώς επίσης και τα αγόρια είναι πιο πιθανό να υπακούσουν αμέσως.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, κυρίως γιατί αρκετοί γονείς δεν μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά εάν το παιδί τους έχει φυσιολογικό βάρος ή όχι, με τους περισσότερους να βλέπουν το παιδί τους ως πιο αδύνατο απ' όσο πραγματικά είναι.

Προσοχή λοιπόν! Η διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγεία των παιδιών. Αν και εσείς πιέζετε το παιδί σας να φάει και το τελευταίο ψίχουλο από το πιάτο, σταματήστε το!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved