Πώς θα διακοσμήσετε το φοιτητικό σπίτι, γράφει η Αρχιτέκτων Μηχανικός Μάγδα Μαυρίκη!
Φοιτητικό σπίτι λοιπόν αυτή τη βδομάδα! Είτε πρόκειται για φοιτητικό σπίτι εκτός της πόλης που μένει μόνιμα η οικογένεια, είτε (κάτι πολύ σύνηθες στην ελληνική αστική κοινότητα) πρόκειται για χώρο κάτω/πάνω/δίπλα από το πατρικό, που χρησιμοποιείται από το μικρό μέλος της οικογένειας αμέσως μετά την ενηλικίωση.
Το βασικότερο από όλα για το φοιτητικό σπίτι είναι να βρούμε έπιπλα πολλαπλών χρήσεων. Και για να σας βάλω στο κλίμα δανείζομαι ένα παράδειγμα από τα δικά μου φοιτητικά χρόνια. Ένα τραπέζι που χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος (με πλαϊνά συρταράκια από τις δύο πλευρές), ως τραπέζαρία μεγάλη όταν «ξεδιπλωνόταν» και ως γραφείο όταν ήταν το μισό ανοιχτό. Αντίστοιχα μπορείτε να βρείτε κρεβάτι ή καναπέ που να χρησιμοποιούνται και για αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μην υπάρχουν χαμένα τετραγωνικά στα συνήθως μικρά φοιτητικά σπίτια. Στη λογική της εργονομίας και της εξοικονόμησης όσο το δυνατόν περισσότερου λειτουργικού χώρου υπάρχει η πολύ χρήσιμη λύση των τοίχων! Κρεμάστε μπάρες από κάθε ελέυθερο τοίχο και με γάντζους προσαρμόστε μολυβοθήκες, πίνακες σημειώσεων, θήκες για φακέλους, ακόμα και ράφια. Ανεβάστε το κρεβάτι σε στάθμη ψηλότερη από πάτωμα! Εξοικονομείτε χώρο, βάζοντας από κάτω γραφείο, καναπέ, μικρό καθιστικό.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να κρατήσετε τον χώρο όσο πιο open γίνεται. Αφήστε όλες τις λειτουργίες ανοιχτές, εκτός του μπάνιου. Με αυτόν τον τρόπο οι χώροι επικοινωνούν ελεύθερα μεταξύ τους, το σπίτι δείχνει μεγαλύτερο, και ο χώρος πιο ανοιχτός. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε σαν χώρισμα μια βιβλιοθήκη-οριοθετεί το χώρο και αφήνει ελεύθερη τη σύνδεση.
Παράλληλα δώστε νεανικό τόνο στη διακόσμηση με μοντέρνα αξεσουάρ! Πουφ (δείτε προηγούμενο θέμα), μοκέτες, φωτιστικά, καδράκια, μαξιλάρια, δίνουν τον τόνο!
Πάνω από όλα δημιουργείστε μια λίστα αντικειμένων, προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα (κρεβάτι, καναπές, βιβλιοθήκη), και για τα υπόλοιπα βάλτε τη φαντασία σας και το γούστο του νέου ενοίκου να δώσει την αισθητική!
Τυχόν απορίες σας μπορείτε να μου στέλνετε εδώ!
Μαυρίκη Κ. Μάγδα
Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Τ.Ε.Ε.
magdamavriki@gmail.com