Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Σχολική φοβία!
Όταν ένα παιδί παρουσιάζει συχνά ανεξήγητους κοιλιακούς πόνους, πονοκεφάλους, εμέτους, διάρροιες κυρίως κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διαφορική διάγνωση τη σχολική φοβία.
Σαν σχολική φοβία περιγράφεται ο παράλογος φόβος του παιδιού να πάει σχολείο. Το παιδί λέει ότι φοβάται, αλλά δεν ξέρει γιατί. Συχνά δίνει λογικοφανείς εξηγήσεις, όπως η άσχημη συμπεριφορά ενός δασκάλου απέναντι του. Σωματικά συμπτώματα όπως εμετοί, διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, αποτελούν τις αιτίες τις οποίες το παιδί προβάλλει για να μην πάει σχολείο. Συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν πλησιάζει η ώρα του σχολείου ενώ δεν υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Ακόμη και αν καταφέρει το παιδί να πάει σχολείο, φαίνεται αξιολύπητο, φοβισμένο, παραπονιέται στο δάσκαλο και με την παραμικρή ευκαιρία ζητάει να γυρίσει σπίτι.
Η σχολική φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζεται στο 2-3% του σχολικού πληθυσμού. Κυρίως όμως συμβαίνει κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου ή σε περιόδους σχολικής αλλαγής. Όσο η ηλικία έναρξης είναι μεγαλύτερη, τόσο η μορφή της σχολικής φοβίας είναι βαρύτερη.
Υποστηρίζεται ότι πολλά παιδιά που αρνιούνται να πάνε σχολείο παρουσιάζουν ψυχαναγκαστική προσωπικότητα, ενώ ανησυχούν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στη μητέρα τους, όσο εκείνα απουσιάζουν. Έτσι, θίγονται δύο παράμετροι που αναφέρονται στον αποχωρισμό από τη μητέρα και στην προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού.
Η φοβία όταν το παιδί πάει για πρώτη φορά σχολείο είναι συνδεδεμένη με το άγχος αποχωρισμού. Εκφράζει τη δυσκολία του παιδιού να αφήσει τη μητέρα του και να βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον με άγνωστα πρόσωπά. Η σχολική φοβία συνδεδεμένη με το άγχος αποχωρισμού έχει καλή πρόγνωση. Με την πάροδο των ημερών γίνονται συναισθηματικές επενδύσεις στο διδακτικό προσωπικό και η φοβία υποχωρεί. Η εκδήλωση σχολικής φοβίας σε μεγαλύτερα παιδιά σηματοδοτεί την έναρξη βαρύτερης παθολογίας.
Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com