Ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιδιά: Τα υπέρ και τα κατά!
Τα παιδιά λατρεύουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μπορούν να κάθονται να παίζουν με τις ώρες. Πώς όμως επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους;
Η τεχνολογία κάνει θαύματα στις μέρες μας και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που βγαίνουν, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η εικόνα του μικρού σας να παίζει με προσήλωση το αγαπημένο του ηλεκτρονικό, χωρίς να συνειδητοποιεί πως περνάει η ώρα ή τις άλλες του ανάγκες, είναι σίγουρα οικεία. Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί πολλούς γονείς είναι «Τελικά επωφελείται το παιδί μου από τα ηλεκτρονικά ή του κάνουν κακό;»
Τα οφέλη
Πρώτα από όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ διασκεδαστικά και υπάρχουν κάθε είδους, για όλα τα γούστα. Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με την τεχνολογία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στις μέρες μας τα παιδιά από την πολύ μικρή τους ηλικία ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστές, κινητά και κάθε άλλη συσκευή!
Τα ηλετρονικά παιχνίδια όμως, έχουν οφέλη και για τον χαρακτήρα των παιδιών. Τους δίνουν τη δυνατότητα του ελέγχου και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους. Αναπτύσσουν την ικανότητα απομνημόνευσης και λαμβάνουν γνώσεις για άλλους πολιτισμούς, ξένες γλώσσες και νέα αντικείμενα.
Οι κίνδυνοι
Ασφαλώς τα ηλεκτρονικά παιδιά έχουν και τα αρνητικά τους και οι κίνδυνοι που ελοχεύουν είναι αρκετοί. Η βία είναι ένα στοιχείο που υπάρχει σε πολλά βιντεοπαιχνίδια και η υπερβολική έκθεση των παιδιών, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους.
Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν εθισμό στα παιδιά. Ειδικά όσες έχετε αγόρια, ξέρετε ότι μπορούν να κάθονται με τις ώρες μπροστά σε μία οθόνη και αν δε δώσετε μάχη για να σηκωθούν από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, δεν θα σταματούσαν να παίζουν με τίποτα!
Ο εθισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, σε κακές επιδόσεις στο σχολείο, ακόμα και σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.
Τι πρέπει να κάνετε;
Δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε ακρότητες για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παρά τους κίνδυνους που ελοχεύουν, είναι παιχνίδια και το παιδί σας δεν είναι κακό να παίζει αυτό που του αρέσει.
Είναι σημαντικό όμως, να ελέγχετε τη χρονική διάρκεια που παίζει το μικρό σας και να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να αφιερώνει σε αυτό το πολύ 2 ώρες την ημέρα. Διαλέξτε μαζί το παιχνίδι που του αρέσει και φροντίστε να ενιχύει την ικανότητα της σκέψης και της στρατηγικής.
Προσπαθήστε να μάθετε και εσείς το παιχνίδι, ώστε να παίζετε μαζί με το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να κάνει και άλλες δραστηριότητες και ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι αυτές μπορούν να είναι και εκτός σπιτιού!