Πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα παιδί που δεν τρώει!

Είναι το παιδί σας «δύσκολο» στο φαγητό του; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε μάθει να κατανοείτε τις ιδιοτροπίες τους, αλλά ξέρατε ότι δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο ιδιότροπα;

Πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα παιδί που δεν τρώει!

Σε μια νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι το να γνωρίζετε τι είναι αυτό που δεν θέλει να φάει το παιδί σας, μπορεί να σας βοηθήσει στο να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των παιδιών που έχουν την ταμπέλα του «δύσκολου παιδιού». «Αν καταλάβουμε καλύτερα τις συμπεριφορές που οι γονείς συνδέουν με τα παιδιά τους, μπορούμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένες συστάσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτές τις συμπεριφορές. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια», λέει η καθηγήτρια διατροφολογίας, Σαρόν Ντόνοβαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν 170 παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, και περίπου τα μισά από αυτά είχαν περιγραφεί από τους γονείς τους, ως «δύσκολα στο φαγητό». Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων τα παιδιά έτρωγαν οικογενειακά γεύματα που ετοίμαζαν οι ερευνητές - και τους ενημέρωναν οι γονείς για τις συμπεριφορές τους.

Δείτε τι ανακάλυψαν: Τα παιδιά που είχαν χαρακτηριστεί ως «δύσκολα» αντιδρούσαν διαφορετικά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν χαρακτηρισθεί «εύκολα». Κατά τη διάρκεια της μελέτης επίσης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που δεν έτρωγαν στο σπίτι τους, είχαν ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών κατά τη διάρκεια τους γεύματος συμπεριλαμβανομένης της καχυποψίας και του κλάματος.

Τα παιδιά που δεν είχαν πρόβλημα με το φαγητό, έτρωγαν ό,τι τους μαγείρευαν και αποδείχτηκε ότι οι καλές επιδόσεις στο σχολείο, οφειλόταν και σε αυτό.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά τους να φάνε κάτι που δεν τους αρέσει, γιατί με αυτό τον τρόπο τους δημιουργούν αποστροφή για το οικογενειακό τραπέζι. Δεν θα θέλουν να κάθονται καθώς θα ξέρουν ότι αν δεν φάνε το φαγητό θα καταλήξουν να τσακώνονται με την μαμά και τον μπαμπά.

Τι δεν πρέπει να κάνετε ως γονείς:

  • Να βάζετε με το ζόρι το παιδί σας να κάτσει στο τραπέζι μαζί σας.
  • Να το ταΐζετε με το ζόρι
  • Να επιμένετε να τελειώσει όλο του το φαγητό
  • Να του κρατάτε τα χέρια και να το μπουκώνετε με το «έτσι θέλω»
  • Να επιμένετε να φάει κάτι που δεν θέλει
  • Να του το φαγητό που απέρριψε το βράδυ ή την επόμενη μέρα.

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς:

  • Αν σας λέει ότι δεν θέλει να φάει, μην επιμένετε.
  • Μαγειρεύετε πάντα φαγητό που αρέσει και σε εκείνο.
  • Δώστε του εναλλακτικές επιλογές.
  • Πείτε του να δοκιμάσει έστω δύο κουταλιές και ότι δεν θα επιμείνετε να αδειάσει το πιάτο.

Μην αγχώνεστε. Όλα τα παιδιά περνούν από κάποια μεταβατικά στάδια. Θα προσέξετε ότι κάποια φαγητά που έτρωγαν δεν τα θέλουν και κάποια φαγητά που δεν τα ήθελαν τα ζητάνε. Θυμηθείτε και τον εαυτό σας; Τα τρώγατε όλα αυτά που τρώτε τώρα, όταν ήσασταν μικροί;

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved