Πώς μιλάμε για το σεξ στα παιδιά

Από τις πιο δύσκολες και αμήχανες στιγμές των γονιών είναι όταν ξεκινούν οι ερωτήσεις για το πώς γεννιούνται τα παιδιά, τι είναι «αυτό» που έχει η μαμά και δεν το έχει ο μπαμπάς, γιατί της αδελφής του δεν είναι ίδιο με το δικό του.

Έτσι οι γονείς αρχίζουν να επιστρατεύουν την φαντασία τους για να απαντήσουν στις απανωτές ερωτήσεις των παιδιών, ευελπιστώντας να είναι πειστικοί. Χαρακτηρισμοί όπως «πουλάκι», «μελισσούλες», «πιπί» αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τον γνωστό σε όλες μας «πελαργό» και «σποράκι», ενώ ατάκες όπως «είσαι ακόμα πολύ μικρός», «όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε», «είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς ακόμα να καταλάβεις», προδίδουν την αμηχανία του γονιού να εξηγήσει στο παιδί του απλά και κατανοητά το πώς τελικά γεννιούνται τα παιδιά.

Οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να μην αναβάλλουν αυτή τη συζήτηση συνεχώς και να απαντούν στις ερωτήσεις του παιδιού τους ειλικρινά και απλά ανάλογα με την ηλικία του . Βασική προϋπόθεση, να μην αισθάνονται οι ίδιοι άβολα, γιατί το παιδί το αντιλαμβάνεται.

Ως γονείς λοιπόν καλείστε να λάβετε υπόψιν σας τα εξής :

-μιλήστε στα παιδιά με ειλικρίνεια, ξεκάθαρα και με απλούς όρους ανάλογα με την ηλικία τους.

-ονομάστε τα γεννητικά όργανα με τις λέξεις της ανατομίας μαζί με τη νηπιακή ορολογία.

-εξηγήστε ότι είναι αυστηρά προσωπικά γι' αυτό και τα έχουμε καλυμμένα με τα ρούχα μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

-διευκρινίστε ότι μπορεί να ασχολείται με τα γεννητικά του όργανα όμως, αυτό δεν πρέπει να γίνεται δημόσια (Εξηγήστε τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό).

-Υπάρχουν χάδια που δεν είναι αποδεκτά όπως τα χάδια στα γεννητικά όργανα που δεν πρέπει να δεχθούν από κανένα και δεν πρέπει να επιτρέπουν σε ξένους σωματική επαφή.

-Αφήστε το ίδιο το παιδί να διατυπώσει τις απορίες του και απαντήστε σε κάθε μία ξεχωριστά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved