Δεν σας αφήνει το παιδί σας να μιλήσετε στο τηλέφωνο;Υπάρχει τρόπος!

Η σκηνή θα σας είναι γνώριμη. Μιλάτε στο τηλέφωνο, και το παιδί σας τρέχει σφαίρα πάνω σας ζητώντας επιτακτικά κάτι. Ακόμα και αν δεν είναι δίπλα σας, θυμάται να σας ρωτήσει κάθε πιθανό κι απίθανο, λέγοντας σας μάλιστα μετά από λίγο: «Κλείσε το τηλέφωνο, πόση ώρα πια θα μιλάς!»

Δεν σας αφήνει το παιδί σας να μιλήσετε στο τηλέφωνο;Υπάρχει τρόπος!

Και εσείς αφού βλέπετε ότι η συνομιλία στο τηλέφωνο μοιάζει με ...σπασμένο τηλέφωνο, ή το κλείνετε εκνευρισμένη ή συνεχίζεται αφού προηγουμένως έχετε επιπλήξει το παιδί σας , λέγοντάς του να σταματήσει να το κάνει αυτό. Αν βέβαια η υπομονή σας δεν έχει εξαντληθεί μπορεί να σηκώσετε το δάχτυλό σας στο στόμα, δηλώνοντάς του να σταματήσει με ένα "σσσσσ" ή να του δείξετε ότι θα σας πάρει μόνο ένα λεπτό, που για το παιδί ...ένα λεπτό ισοδυναμεί με την αιωνιότητα.

Στο παιδί βέβαια, όλα αυτά μεταφράζονται ως εξής: «Είχα για λίγο την προσοχή της μαμάς. Δεν ήταν όσο και όπως την ήθελα, αλλά είχα την προσοχή της παρ' όλα αυτά.». Φυσικά, αν το παιδί σας δεν ικανοποιήθηκε από την προσοχή που του δώσατε, θα καταφύγει στην γκρίνια, θα αρχίσει να ζητά πράγματα, θα μιλά δυνατά, θα κάνει θόρυβο, θα ουρλιάζει ή θα ξεσπάσει στα καλά καθούμενα για να σας κρατήσει επικεντρωμένη πάνω του και μακριά από το τηλέφωνο.

Τι προτείνουν οι ειδικοί
Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο εσείς απαντάτε, και το παιδί σας έρχεται τρέχοντας για να σας διακόψει. Του λέτε αν θέλει να έρθει κοντά σας. Καθώς στριμώχνεται δίπλα σας, αρχίστε να του τρίβετε την πλάτη. Αγγίζοντας το σώμα ενός ατόμου, στέλνετε αμέσως ένα μήνυμα στην ψυχοσύνθεσή του, ότι του δίνετε την προσοχή σας.
Μην το κοιτάξετε στα μάτια και μην του μιλήσετε. Αν προσπαθήσει να σας μιλήσει, περιστρέψτε το σώμα σας κατά ένα τέταρτο μακριά του, και συνεχίστε να του τρίβετε την πλάτη.

Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 2 ½ είναι, από πλευράς ανάπτυξης, πολύ μικρά για να χρησιμοποιήσουν οι γονείς αυτήν την τεχνική.

Όταν το προσπαθείτε για πρώτη φορά αυτό, απλά προσποιηθείτε πως μιλάτε στο τηλέφωνο αντί να συνομιλείτε με κάποιον πραγματικά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθείτε τι ακριβώς να κάνετε υπό πίεση, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να μιλήσετε με ένα φίλο (ή για δουλειά) και δίπλα το παιδί σας να φωνάζει.

Αν πάλι βλέπεται ότι το παιδί σας αρχίζει να ταράζεται καθώς εφαρμόζετε την τεχνική αυτή, σταματήστε και μιλήστε του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved