Ποια είναι τα λάθη των γονιών στην αγωγή τουαλέτας
Ο έλεγχος των σφιγκτήρων είναι αποτέλεσμα νευρομυικής και ψυχοσυναισθηματικής ωρίμασης. Νευρομυικά ώριμο είναι ένα παιδί όταν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά εναλλάσσοντας τα πόδια του. Ένδειξη ψυχοσυναισθηματικής ωρίμασης είναι όταν μιμούνται τους γονείς, πάνε στη λεκάνη με τα ρούχα.
Πιο εύκολα ένα παιδί ελέγχει τους σφιγκτήρες κι ύστερα την ουροδόχο κύστη. Για να ξεκινήσει η αγωγή τουαλέτας πρέπει ένα παιδί να είναι ώριμο. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε για την αφαίρεση της πάνας.
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε τη διαδικασία «εκπαίδευσης» ελέγχου των σφιγκτήρων, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει. Δεν μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία.Η πίεση που ασκείται στο παιδί προκειμένου να αφαιρεθεί η πάνα, ίσως του δημιουργήσει πρόβλημα στη μετέπειτα ζωή του.
Το πρώτο στάδιο του ελέγχου είναι όταν τα παιδιά λένε «Μαμά, κακά» την ώρα που τα κάνουν. Πιο ώριμο κι πιο έτοιμο για αγωγή τουαλέτας είναι όταν το λέει πριν τα κάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λεκάνη των ενηλίκων και τα αιωρούμενα πόδια δημιουργούν ανασφάλεια στα παιδιά γι αυτό και προτιμούν το γιογιό.
Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι ότι μεταφέρουν το γιογιό σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού προκειμένου να αποφευχθούν τα «ατυχήματα». Η θέση του γιογιό πρέπει να είναι στην τουαλέτα για να αντιληφθεί πλήρως το παιδί τη χρήση του.
Η εκπαίδευση της τουαλέτας ξεκινάει από την πρωινή ενούρηση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων χρόνων και συνεχίζουμε με την βραδινή ενούρηση.
Μερικές συμβουλές που εξασφαλίζουν την επιτυχία στην εκπαίδευση τουαλέτας είναι :
- Εσώρουχο. Από την στιγμή που θα αποχωριστείτε την πάνα μην επιστρέψετε σε αυτή καθώς θα μπερδέψει το παιδί.
- Προτιμάτε άνετα ρούχα ώστε να βοηθάει το παιδί στην αυτοεξυπηρέτηση.
- Όχι φωνές ή τιμωρία για τυχόν «ατυχήματα» που θα συμβούν. Είναι δύσκολη περίοδος για το παιδί και πρέπει να το σεβαστούμε.
- Ναι στην επιβράβευση αλλά με μέτρο. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη χωρίς να το τονίζουμε ιδιαίτερα.
- Συχνή υπενθύμιση για επίσκεψη στην τουαλέτα αφού το παιχνίδι μπορεί να απορροφήσει το παιδί.
Καλή επιτυχία!
Μαρία Σινάνη
Βρεφονηπιαγωγός