Αυτοπεποίθηση: Έτσι θα την αποκτήσουν τα παιδιά μας
Αυτοπεποίθηση, κάτι που όλοι οι γονείς θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας. Αυτοπεποίθηση να κάνουν πράγματα, αυτοπεποίθηση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αυτοπεποίθηση να μιλούν και να συζητούν για τα προβλήματα που τα απασχολούν.
Πώς όμως ένα παιδί μπορεί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;
Αρχικά ως γονείς θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας μέσα από καθημερινά παραδείγματα πώς να διαχειριστούν μια αποτυχία, εξηγώντας πώς η αποτυχία είναι και αυτή μέρος της ζωής μας. Εξάλλου η αποτυχία μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για μια μελλοντική επιτυχία.
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση!
Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;
Να ακούμε το παιδί μας
Με λίγα λόγια να σεβόμαστε αυτό που έχει να μας πει το παιδί μας και να το ακούμε με μεγάλη προσοχή
Το βοηθάμε να εκφράσει τα συναισθήματά του
Πρέπει να αφήνουμε το παιδί να μιλάει και να εξηγεί καθετί που το απασχολεί χωρίς να το επικρίνουμε και χωρίς να το λογοκρίνουμε.
Δείχνουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του
Κάθε παιδί μπορεί να τα καταφέρει, εάν όμως εμείς το συγκρίνουμε με τα άλλα παιδιά όχι μόνο δεν το βοηθάμε αλλά το υποτιμάμε. Πρέπει να το βοηθήσουμε να αποδεχτεί μια αποτυχία και να το βοηθήσουμε να καταλάβει γιατί δεν τα κατάφερε.
Λαμβάνουμε σοβαρά τα όσα μας λέει
Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο παιδί μας και πρέπει να πιστεύουμε ό,τι μας λέει. Πρέπει ως γονείς να δεχόμαστε και τα θετικά και τα αρνητικά του συναισθήματα χωρίς να το μαλώνουμε ή να το κατηγορούμε.
Απαντάμε με ειλικρίνεια σε ό,τι και αν ρωτά
Ό,τι ερώτημα και αν θέτει το παιδί μας πρέπει να του απαντάμε με ειλικρίνεια. Η καθοδήγησή μας πρέπει να είναι διακριτική. Ο στόχος μας είναι, στο οτιδήποτε μας λέει ένα παιδί, να μπορέσουμε να μάθουμε τι πιστεύει εκείνο, ποια είναι η γνώμη η δική του και μετά εμείς να μπορέσουμε ανάλογα με αυτό που μας έχει πει, να δώσουμε πιθανά και μια άλλη άποψη.
Ακόμη και αν δεν τα πάει καλά στα μαθήματα ή το άθλημα που ακολουθεί αναγνωρίζουμε την προσπάθειά του
Πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι. Μπορούμε να πούμε ότι είναι και η πεμπτουσία της επικοινωνίας μας με το παιδί μας και του γονικού μας ρόλου. Δεν πρέπει να επιβάλλουμε στο παιδί μας ό,τι θέλουμε εμείς. Το παιδί μας είναι διαφορετικό από εμάς. Μπορεί να είναι η επέκτασή μας, αλλά σκοπός μας είναι να το βοηθήσουμε να σταθεί στα δικά του πόδια. Άρα ακόμη και αν δεν τα πήγε καλά, θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έκανε, παρότι μπορεί να μην ήτανε καλή.
Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με 69 απλούς τρόπους
Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτή έρχεται μέσα από την τόλμη και την πρωτοβουλία. Στόχος μας στο μέλλον είναι να καταφέρουμε ένα παιδί να καταφέρει να είναι αυτόνομο, ανεξάρτητο και γεμάτο αυτοπεποίθηση.
Τέλος να θυμάστε πώς ένα παιδί μαθαίνει μέσα από παραδείγματα και πράξεις και όχι από λόγια. Οπότε αν θέλετε να βοηθήστε το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση, θα τα καταφέρετε αν του δείξετε πώς και εσείς είστε άνετοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Αν εσείς είστε ανασφαλείς και άτολμοι σίγουρα άθελά σας αυτό θα περάσετε και στο παιδί σας.