Πότε ο θυμός του παιδιού κρύβει φόβο
Η διαχείριση του θυμού των μικρών παιδιών είναι από τα πιο σύνθετα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς.
Πολλές φορές δεν γνωρίζουν το λόγο που προκαλούν τις εκρήξεις και αυτό τους δυσκολεύει για το πώς πρέπει να αντιδράσουν.
Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη να αποκωδικοποιήσουν οι γονείς τι κρύβεται πίσω από το θυμό. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες. Μία από αυτές και ο φόβος. Οι παιδικοί φόβοι είναι ένα φαινόμενο βιολογικά και ψυχολογικά φυσιολογικό. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα παιδιά , στο βαθμό που αισθάνονται και στους τρόπους που εκφράζουν τους φόβους τους. Σε κάθε ηλικία υπάρχουν κάποιοι χαρακτηριστικοί φόβοι οι οποίοι εξαρτώνται από τη νοητική ωριμότητα του παιδιού και από τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο παιδί σε σχέση με τον τρόπο που βιώνει τον κόσμο γύρω του.
Πολλές φορές, οι φόβοι των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτελούν περιστασιακές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο φόβος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί είτε λεκτικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε μέσω εφιαλτικών ονείρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα παιδιά στη σχολική ηλικία έχουν φόβους για το σχολείο, τις φυσικές καταστροφές και τους τραυματισμούς.
Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν συμπαράσταση, να δεχτούν εν μέρει την έκρηξη θυμού και στη συνέχεια να το βοηθήσουν να εκφράσει με λέξεις αυτό που νοιώθει. Όταν το παιδί ηρεμήσει, οι γονείς πρέπει να κάνουν μία συζήτηση για το θυμό καθώς και για τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιεί -ανάλογα με την ηλικία- όταν είναι θυμωμένο (π.χ.μαξιλάρια, ζωγραφική, δυνατή μουσική και χορός, βόλτα με το ποδήλατο.).
Αν τίποτα απ΄όσα δοκιμάζουν οι γονείς δεν αποδίδει και ο θυμός γίνεται ακόμα πιο έντονος, τότε θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού.