Μάθετε τα πάντα για τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων
Με τον όρο διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων (cyber child grooming) εννοούμε τις ενέργειες επιτήδειων, συνήθως παιδόφιλων, που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του Διαδικτύου και χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσεγγίσουν ανήλικους και να αναπτύξουν συναισθηματική σύνδεση μαζί τους.
Γενικά, τα παιδιά είναι αφελή, ευάλωτα και επηρεάζονται εύκολα. Μερικά αισθάνονται μοναξιά και αναζητούν συντροφιά, στοργή και κατανόηση σε «διαδικτυακούς φίλους». Οι επιτήδειοι παρουσιάζονται σε αυτά τα παιδιά και ξεκινούν συζητήσεις μαζί τους ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Συνήθως οι συζητήσεις διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για αρκετούς μήνες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι επιτήδειοι ζητούν σχεδόν πάντα από το παιδί να μην αποκαλύψει τη «φιλία» τους σε κανέναν, ούτε στους γονείς ή τους φίλους του. Μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να δημιουργήσουν σχέσεις με τα παιδιά είναι:
- Χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή τα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms) προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, τα ενδιαφέρονται και τις σεξουαλικές εμπειρίες του παιδιού.
- Επιδιώκουν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού, δείχνοντας μεγάλη προσοχή και συμπάθεια στα προβλήματά του και παριστάνοντας συχνά ότι έχουν τα ίδια προβλήματα.
- Προσφέρουν δώρα και άλλα αγαθά που αρέσουν στα παιδιά.
Αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουν να συζητούν σεξουαλικά θέματα μαζί του. Στη συνέχεια, στέλνουν στο παιδί φωτογραφίες και βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο ενηλίκων, ακόμα και παιδικής πορνογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο επιτήδειος θέλει:
- Να προετοιμάσει το παιδί για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
- Να κάνει το παιδί να θεωρήσει την παιδική πορνογραφία σαν κάτι φυσιολογικό.
- Να δημιουργήσει ενοχές στο παιδί ώστε να μην τολμήσει να αναφέρει αυτές τις συζητήσεις και το υλικό σε κανέναν, ούτε καν στους φίλους ή τους γονείς του.
Ο επιτήδειος ζητά από το παιδί να του δείξει τα μέρη του σώματός τους και να επιδοθεί σε σεξουαλικές πράξεις, τις οποίες καταγράφει. Έπειτα εκβιάζει το παιδί να τον συναντήσει και να συμμετάσχει σε πράξης σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ πολλές φορές μπορεί ακόμη και να το κακοποιήσει.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα παιδιά στο διαδίκτυο» του Χρήστου Γουλτίδη, από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ