Το παιδί μου, ο 3χρονος «απατεώνας»
Θα πρέπει να το περιμένουμε ότι κάποια στιγμή το παιδί μας μπορεί να πει ψέματα, να μας κοροϊδέψει ή ακόμη και να πάρει κάποιο μικροαντικείμενο χωρίς να ρωτήσει ή να κλέψει σε κάποιο παιχνίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεγαλώνετε έναν μελλοντικό... απατεώνα.
Το ψέμα και το κλέψιμο είναι κάτι που όλα τα παιδάκια θα δοκιμάσουν κάποια στιγμή, καθώς ακόμη και αν τους λέτε ποιο είναι το καλό και το κακό, θα θελήσουν να το διαπιστώσουν από μόνα τους. Κατά κάποιον τρόπο τσεκάρουν τα όρια του δίκαιου και του άδικου. Υπάρχει πάντα μια εξήγηση και με υπομονή μπορείτε να του μάθετε τι είναι το πιο σωστό.
Γιατί λένε ψέματα;
* Δεν γνωρίζουν ότι είναι κακό. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ίδια αίσθηση της πραγματικότητας που έχουν οι μεγαλύτεροι. Ακόμη και αν δείχνουν πολύ ώριμα για το τι είναι πραγματικό και τι όχι, ο κόσμος τους είναι λίγο διαφορετικός.
* Ενδιαφέρονται μόνο για το τι κάνουν εκείνη τη στιγμή. Αν έχουν ξεκινήσει ένα παιχνίδι χωρίς πριν να έχουν κάνει κάτι που τους ζητήσατε το πιθανότερο είναι να σας απαντήσουν με ψέμα, γιατί δεν θέλουν να διακόψουν αυτό που κάνουν.
* Θέλουν αυτό που... θέλουν. Τα παιδιά δρουν ανάλογα με τις επιθυμίες τους όποιες και να είναι αυτές. Όταν θέλουν κάτι απλά, το θέλουν και δεν τα ενδιαφέρει τίποτε άλλο μέχρι να τους μάθουμε πως είναι απλά τα πράγματα.
* Θα κάνουν τα πάντα για να μην τιμωρηθούν. Η τιμωρία δεν μας αρέσει ούτε καν όταν είμαστε μεγάλοι, πόσο μάλλον σε ένα παιδί.
Γιατί κλέβουν;
* Γιατί θέλουν να κερδίζουν. Αυτό εξάλλου, συμβαίνει σε όλους και σε μεγαλύτερες ηλικίες απλά όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να είμαστε πάντα οι νικητές.
* Γιατί είναι άπληστα. Την έχουν μέσα τους την απληστία, το πόσο αυτή θα ενταθεί θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που μεγαλώνουν.
* Θέλουν να είναι cool. Αυτό συμβαίνει σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες και ανάλογα με το ποιοι είναι οι φίλοι τους. Οι λεγόμενες... κακές παρέες μπορεί να επηρεάσουν και τη δική τους συμπεριφορά.
Πώς να αντιδράσετε;
Δώστε το καλό παράδειγμα: Εάν σας ακούσει να λέτε ψέματα ή να κοροϊδεύετε κάποιους ή να κλέβετε σε κάποιο παιχνίδι ή σε κάτι πιο σοβαρό το πιθανότερο είναι να ξεσηκώσει τη συμπεριφορά σας.
Ψάξτε για το θετικό πίσω από τη συμπεριφορά του και αναλύστε το μαζί τους.
Πείτε τους ιστορίες για να έχουν παραδείγματα και να μαθαίνουν ότι με το ψέμα και την κλεψιά οι συνέπειες θα είναι άσχημες. Είναι καλύτερο να τους αλλάζετε γνώμη με τέτοιον τρόπο παρά να τα ανακρίνετε.
Διαβάστε τους βιβλία με ανάλογα ηθικά διδάγματα για να παραδειγματιστούν. Οι ιστορίες πάντα τραβούν την προσοχή τους.
Ακόμη και μετά απ' όλα αυτά, μπορεί να συνεχίσουν. Σε ηλικίες 5 – 7 ετών μπορεί να το συνεχίσουν, μετά τα οκτώ όμως θα πρέπει να δείτε πόσο συχνή είναι αυτή η συμπεριφορά τους και να ελέγξετε από τι προκαλείται. Για παράδειγμα από κάποια προβλήματα με άλλα παιδιά στο σχολείο ή με κάποια μεγαλύτερα αδέρφια τους, έλλειψη προσοχής από μέρους των γονιών ή ακόμη και κάποια μαθησιακά προβλήματα.