Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το βαθμό ανωνυμίας στο διαδίκτυο
Στο διαδίκτυο τίποτα δεν μένει κρυφό και όλες οι ενέργειες μας αποθηκεύονται σε ένα «ψηφιακό βιογραφικό» το οποίο μας ακολουθεί όλη μας τη ζωή.
Πολλοί δε θεωρούν ότι επειδή έχουν ένα ψεύτικο προφίλ, μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και να κάνουν ό, τι θέλουν χωρίς να μπορεί να τους εντοπίσει κανείς. Λάθος.
Η ανωνυμία στο διαδίκτυο ισχύει μόνο σε επίπεδο απλής χρήσης, αλλά υπάρχουν τα ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία εύκολα μπορούν να εντοπιστούν και να αναλυθούν από τους ειδικούς.
Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος σκόπιμα να κρύβει την ταυτότητά του, να λέει ψέμματα για την ηλικία του, για την ιδιότητά του, για τη ζωή του γενικότερα, προσπαθώντας να ξεγελάσει τους άλλους με άγνωστα κίνητρα.
Καλό είναι οι γονείς να ενημερώσουν το παιδί τους για την ύπαρξη ορισμένων διαταραχών που οδηγούν κάποιους ανθρώπους να φέρονται με τρόπο ανάρμοστο και σκληρό στους συνανθρώπους τους και να συζητήσουν πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Όποτε γίνεται καταγγελία για ένα σοβαρό περιστατικό, ο δράστης εντοπίζεται και συλλαμβάνεται εξαιτίας των ηλεκτρονικών ιχνών που αφήνει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές.
Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο του Χρήστου Γουλτίδη «Τα παιδιά στο Δι@δίκτυο» εκδόσεις Κλειδάριθμος.