Παιδικό παιχνίδι: Τα οφέλη για το παιδί αλλά και το γονιό
Το παιχνίδια που παίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους είναι μία πολύ σημαντική προσέγγιση για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη αλλά και πνευματική εξέλιξη του παιδιού.
- Δυναμώνει η σχέση γονιού-παιδιού. Έρχονται πιο κοντά, περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί και η εμπιστοσύνη που χτίζει το παιδί είναι σε γερά θεμέλια.
- Ομαδικό πνεύμα. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να υπακούει σε κανόνες και να μοιράζεται.
- Μαθαίνει τον ανταγωνισμό και τον συναγωνισμό. Το παιδί μαθαίνει την υγιή πλευρά του ανταγωνισμού, μαθαίνει πώς να κερδίζει αλλά και να χάνει. Επίσης μέσα από την ομαδικότητα, μπορεί και μαθαίνει και τον συναγωνισμό.
- Μαθαίνει την οριοθέτηση. Μέσα από τους κανόνες που υπάρχουν στο κάθε παιχνίδι, μαθαίνει να υπακούει για να μπορεί να συμμετέχει και να μην αποβληθεί.
- Επιμόρφωση και εκπαίδευση. Το παιδί μπορεί και μαθαίνει πολύ πιο εύκολα μέσα από το παιχνίδι, όπου το βίωμα γίνεται ενεργητική εμπειρία. Διαλέγοντας επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, αθλήματα με πλούσια ιστορία ή κάτι που θα έχει ενδιαφέρον και για το παιδί και για τον γονιό, αντλείτε γνώσεις καθώς διασκεδάζετε.
- "Η ώρα του παιδιού ως αγχολυτικό!" Στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Πολλοί είναι οι γονείς που λένε πως μετά από μία κουραστική μέρα, όταν αφιερώνουν χρόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά τους μπορεί να εξαντλούνται σωματικά, νιώθουν όμως μεγάλη εκτόνωση από την πίεση, την ένταση και το άγχος της ημέρας!
- Καλύτερη επικοινωνία γονιού-παιδιού. Είναι γεγονός πως μέσα από το παιχνίδια το παιδί χαίρεται και χαλαρώνει. Το ίδιο και ο γονιός του. Και το παιδί το καταλαβαίνει αυτό! Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσει για θέματα που το απασχολούν και που σε άλλη στιγμή δεν θα το έκανε.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!