Πιπίλα: Πώς πρέπει να την καθαρίζουμε και με ποια συχνότητα
Η πιπίλα είναι η πιο διαδεδομένη συνήθεια των μωρών. Όμως ακριβώς επειδή δεν την αποχωρίζονται ποτέ, είναι μόνιμα εκτεθειμένη σε μικρόβια.
Πόσο συχνά λοιπόν πρέπει να την καθαρίζουμε, με ποιο τρόπο και μέχρι ποια ηλικία;
Οι παιδίατροι αρχικά συστήνουν στους γονείς να αποστειρώνουν την πιπίλα όταν είναι η πρώτη φορά που το μωρό αρχίζει να τη χρησιμοποιεί. Για την πρώτη χρήση λοιπόν είναι απαραίτητο να την αποστειρώσετε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Στην συνέχεια, θα πρέπει να κρυώσει πριν το μωρό τη βάλει στο στόμα του.
Η πιπίλα μπορεί να αποστειρωθεί είτε με ζεστή μέθόδο (ατμό), με την βοήθεια ειδικών συσκευών ή βράζοντάς τη, είτε με κρύα μεθόδο, χρησιμοποιώντας ειδικά απολυμαντικά υγρά. Μετά το πλύσιμο ή την αποστείρωση της πιπίλας, φροντίστε να αδειάσει η θηλή της από τυχόν υπολείμματα υγρού.
Δεν συνιστάται να τις καθαρίζετε με το στόμα σας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα περάσετε τα μικρόβια από το στόμα σας στο μωρό. Όταν το μωρό ξεκινά να τρώει τροφές, σταματά δηλαδή την αποστείρωση, θα πρέπει να συνεχίσετε να πλένετε σε ζεστό νερό την πιπίλα επειδή παραμένει για ώρα στο στόμα του μωρού.
Καλό λοιπόν είναι να συνεχίζετε να τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Μπορείτε να έχετε δυο-τρεις διαθέσιμες καθαρές, τις οποίες είναι προτιμότερο να βάζετε, αφού στεγνώσουν, στη θήκη τους. Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι πλέον από τη στιγμή που το παιδί βάζει συνεχώς τα χέρια στο στόμα του ή διάφορα αντικείμενα που έχουν πέσει κάτω, δεν συντρέχει λόγος να συνεχιστεί ο καθαρισμός της πιπίλας. Ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.
Εάν είστε έξω και έχετε ξεχάσει να πάρετε άλλη μία πιπίλα, αν σας πέσει κάτω φροντίστε να την πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό πριν τη δώσετε στο παιδί σας. Συνήθως αν τη σηκώσετε αμέσως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα μικρόβια να έχουν προλάβει να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της πιπίλας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να την πλύνετε πολύ καλά.