Προτάσεις για καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών στην πόλη
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι γονείς καλούνται να βρουν λύση στο ίδιο «πρόβλημα»: Τι θα κάνουν τα παιδιά τους το καλοκαίρι.
Ξεκινούν λοιπόν να ψάχνουν για summer camp, κατασκηνώσεις, εργαστήρια, στα οποία θα μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά τους όμορφα και δημιουργικά.
Από σήμερα και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σας παρουσιάζουμε ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν, ελπίζουμε, να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα παιδιά σας.
Το παιδί και το άλογο
Για τους πιο περιπετειώδεις, μια βόλτα με άλογο θα ήταν αξέχαστη εμπειρία. «Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των πέντε ετών περίπου. Ωστόσο η ηλικία εξαρτάται και από τη σωματική διάπλαση αλλά και την ωριμότητα του κάθε παιδιού», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Νέλλη Σακελλαρίου, εκπαιδεύτρια στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης.
«Η επαφή του παιδιού με τα άλογα είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί το παιδί είναι εκούσια υπεύθυνο για ένα ζωντανό όν. Η αλληλεπίδραση της αγάπης μεταξύ παιδιού και αλόγου είναι εμφανής. Το παιδί καθώς φροντίζει το άλογό του, το μαθαίνει και το αγαπάει. Η ιππασία άλλωστε ξεκινά από τον στάβλο και την επαφή που αναπτύσσει ο ιππέας με το άλογο», λέει η έμπειρη αναβάτης. Ο ιππικός όμιλος Βαρυμπόμπης λειτουργεί καθημερινά το πρωί (09:00- 12:00)και το απόγευμα (17:00- 20:00), εκτός Δευτέρας. Το μάθημα διαρκεί μισή ώρα για τους αρχάριους και μία για τους προχωρημένους, ενώ το κόστος ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ.
"Περνάς καλά και μαθαίνεις" στην Τεχνόπολη
Το ενδιαφέρον όμως των παιδιών αλλά και των μεγάλων φαίνεται να κερδίζουν τα διάφορα summer camps που διοργανώνονται από μεγάλους δήμους και αφορούν συνήθως παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών. Πρόκειται για πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα, με παιχνίδια ,εργαστήρια, ζωγραφική, χορό και όχι μόνο...
Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη και είναι σχεδιασμένο από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και τις «Μικρές Ιστορίες». Για την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος καθώς συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η κ. Μαρία Φλώρου διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. «Καταφέραμε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων να δώσουμε τέσσερις διαφορετικές θεματικές. Συνεχίζουμε τις δύο περσινές θεματικές (εικαστικά και τεχνολογίες) της περσινής χρονιάς, αφού τα παιδιά τις αγάπησαν πολύ και προσθέσαμε δύο καινούριες θεματικές».
Τα παιδιά προσέρχονται 8-9 το πρωί, ενώ οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται έως τις 4 το απόγευμα. «Είναι πολύ βασικό να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες και να σχεδιάζονται τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γιατί τα παιδιά μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, θέλουν να περάσουν καλά. Το σημαντικότερο λοιπόν, είναι ότι πρέπει να τους δείξουμε ότι περνάς καλά και μαθαίνεις ταυτόχρονα και μάλιστα αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ κοντά στο σπίτι σου», εξηγεί η κα Φλώρου. Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου μπορούν να συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα στην Τεχνόπολη.
Ένα ...ολοήμερο μουσείο
Για την ένατη επιτυχημένη συνεχή χρονιά του καλοκαιρινού προγράμματος «Ταξιδεύω με τις συλλογές του Μουσείου», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Φανή Λαμπαδαρίου, ειδική παιδαγωγός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. «Τα παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 29 Ιουλίου, συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα του Μουσείου. Προσέρχονται στις 8:30 το πρωί και φεύγουν στις 4:30 το απόγευμα, ενώ τους παρέχεται και δεκατιανό. Εκτός από τα εκθέματα, τα παιδιά γνωρίζουν άλλους λαούς, διατροφικές συνήθειες, ενώ έχουμε αρκετά συχνά και εξωτερικές επισκέψεις σε άλλους χώρους και μουσεία», αναφέρει η ειδική παιδαγωγός.
«Υπάρχουν γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους εννιά χρόνια τώρα, αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο εξοχικό ή διακοπές με τους παππούδες, οπότε ερχόμαστε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες», λέει χαρακτηριστικά η κα Λαμπαδαρίου.