Κανένα πειθαρχικό αποτέλεσμα από τις «ξυλιές» λένε οι επιστήμονες
Αν και παραμένει μια διαδεδομένη μέθοδος πειθαρχίας, η επανεξέταση ερευνών από τις τελευταίες πέντε δεκαετίες δείχνει, ότι το “ξύλισμα” κάνει το παιδί να αντιδράει πιο άτακτα τελικά.
Περίπου το 80% των γονέων σε όλο τον κόσμο επιλέγει το ξύλισμα ως μέσο πειθαρχίας. Ως «ξύλισμα» οι ερευνητές ενός συγκεκριμένου πρότζεκτ όρισαν το χτύπημα στα οπίσθια, ή στα άκρα του παιδιού με την παλάμη ανοιχτή.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκανι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιδιά που “συνετίζονταν” από τους γονείς τους με ξύλισμα, ήταν πιο πιθανό ήταν να “μην τους ακούν τελικά”, να “ενεργούν με αντι-κοινωνικούς τρόπους”, να “είναι επιθετικά” και να έχουν “άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας” αργότερα στην ζωή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ξύλισμα δεν φέρνει ούτε άμεση, ούτε μακροπρόθεσμη συμμόρφωση από την πλευρά του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται και ο μοναδικός λόγος που μπορεί να έχουν οι γονείς για να το εφαρμόσουν ως μέθοδο πειθαρχίας στο παιδί.
Επιπλέον τα παιδιά που «τρώνε ξύλο» είναι πιο πιθανό να εγκρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τα ίδια το ξύλισμα ως πειθαρχικό μέτρο σε άλλες περιστάσεις, ή στα δικά τους παιδιά αργότερα.
Συμπερασματικά, το ξύλο, ακόμη κι αν πρόκειται για μικρές ξυλιές στα χέρια ή τα οπίσθια, έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στα οποία ελπίζουν οι γονείς που το «εφαρμόζουν»... Ξέρουμε ότι τα μικρά μας τερατάκια θα μας βγάλουν πολλές φορές εκτός εαυτού. Δοκιμάστε την ήρεμη αντιμετώπιση, τη συζήτηση, μείνετε ψύχραιμοι, στείλτε τους στα δωμάτιά τους, κάντε timeout, πάρτε βαθιά ανάσα... ψάξτε, διαβάστε και θα δείτε ότι υπάρχουν δεκάδες τρόποι πειθαρχίας, εκτός της σωματικής κακοποίησης, όσο «μικρή» κι αν είναι και όσο αθώα κι αν νομίζετε ότι είναι.