Νυχτερινός τρόμος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Ο νυχτερινός τρόμος εμφανίζεται συνήθως στα 2-7 χρόνια και μέχρι τα 12 η συχνότητά του ποικίλλει.
Πρόκειται για ένα δραματικό επεισόδιο πανικού που παρουσιάζεται στην πρώτη φάση του ύπνου πριν αρχίσουν τα όνειρα. Εμφανίζεται με αιφνίδιο κλάμμα του παιδιού που συνήθως συνοδεύεται από φωνές και τρομαγμένη έκφραση, ταχυκαρδία και γρήγορη αναπνοή. Το παιδάκι δε φαίνεται να αναγνωρίζει τη μαμά του, ούτε ηρεμεί με τη συνομιλία, αντιθέτως συνεχίζει να αντιδρά σε σύγχυση.
Το «Pavor nocturnes» ή αλλιώς «κρίση νυχτερινού τρόμου» εκδηλώνεται, στο 39% των παιδιών νηπιακής ηλικίας .
Η διάρκειά του επεισοδίου μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά και στην πραγματικότητα είναι μία φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του νευρικού συστήματος
Τι πρέπει να κάνετε
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην πανικοβάλλεστε
-Καθησυχάστε τα παιδιά σας με ήρεμη και σταθερή φωνή, με υπομονή και τρυφερότητα.
-Μην προσπαθείτε να το ξυπνήσετε από ένα νυχτερινό τρόμο, να το κάνετε να σας απαντήσει ή να ανταποκριθεί γιατί θα του δημιουργήσετε παραπάνω σύγχυση.
-Να θυμάστε ότι είναι μία παροδική κατάσταση , εκείνη την ώρα το παιδί βιώνει μια κατάσταση στην οποία ο γονιός δεν έχει καμιά πρόσβαση, και να μη απελπίζεστε.
- Δεν πρόκειται για εφιάλτη. Ένα παιδί όταν βλέπει κακό όνειρο και του μιλήσουμε θα ξυπνήσει, αντίθετα όταν βρίσκεται σε κατάσταση τρόμου είναι αδύνατον να επικοινωνήσουμε μαζί του, κι αν έχει τα μάτια του ανοιχτά.
Επίσης, δεν θυμάται τίποτα την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με το παιδί που βλέπει εφιάλτη και πολλές φορές παραμένει για ώρες φοβισμένο και εξαντλημένο από το κακό όνειρο που διέκοψε τον ύπνο του.
-Να μην ξεχνάτε πως όσο σπαρακτικά κι αν κλαίνε τα παιδιά κατά τη διάρκεια μια κρίσης, δεν αισθάνονται κανέναν απολύτως πόνο.