Πώς θα καταλάβετε ότι μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί;
7 σημάδια που θα σας αποκαλύψουν αν μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί.
1. Το Παιδί μου με Αγνοεί: Το κάθε παιδί χρειάζεται σταθερότητα που του προσφέρει ασφάλεια για να μεγαλώσει με καλή ψυχική υγεία. Όταν οι γονείς προβάλουν συμπεριφορές απέναντι στο παιδί, ανάλογα με το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή, δηλαδή ανάλογα με το αν έχουν τη ψυχική αντοχή να ενδώσουν ή όχι στην επιθυμία του, τότε το παιδί βιώνει ένα είδος ψυχο-συναισθηματικής σύγχυσης. Αποτέλεσμα, να αγνοεί τα όρια που θέτει ο γονιός και να προβαίνει σε εκείνες τις ενέργειες, που του αποφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αγνοώντας τις συνέπειες.
2. Απροθυμία Ανάληψης Ευθυνών: Το παιδί μαθαίνει από το γονιό - όταν βέβαια και ο γονιός είναι καλός δάσκαλος και το "εμπιστεύεται" - να αναλαμβάνει ευθύνες και μικρές πρωτοβουλίες. Όμως, όταν ένα παιδί έχει «κακομάθει», τις περισσότερες φορές αρνείται πεισματικά να αναλάβει τέτοιου είδους ρόλους, καθώς λειτουργεί με την πεποίθηση, ότι οι δυνατότητές του περιορίζονται μονάχα στην απόλαυση και όχι στην προσπάθεια.
3. Ανικανοποίητο Συναίσθημα: Τα κακομαθημένα παιδιά τις περισσότερες φορές, μοιάζουν ανικανοποίητα, θέλουν όλο και περισσότερα και διεκδικούν με έναν επίμονο τρόπο, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να "δουν" και τις ανάγκες των υπολοίπων.
4. Επαναλαμβανόμενα Ξεσπάσματα: Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια της συμπεριφοράς ενός κακομαθημένου παιδιού,προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, είναι τα επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα οργής και θυμού, μέσα και έξω από το σπίτι. Προφανώς και πάλι πρόκειται για μία συμπεριφορά όπου ο γονιός δεν έχει οριοθετήσει το παιδί του και κάνει ότι αυτό θέλει, κάνει "το δικό του" για να έχει την ησυχία του τις περισσότερες φορές...
5. Αρνείται να Μοιραστεί: Όταν ένα παιδί έχει περάσει την ηλικία που όλα είναι "δικά του" και εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά να μοιραστεί με τα αδέλφια ή και τους φίλους του, είναι πιθανό το παιδί να νιώθει ανασφάλεια, διότι δεν εμπιστεύεται και δεν εκτιμάει πραγματικά τις δυνατότητες των υπολοίπων ανθρώπων, εκτός φυσικά από τον εαυτό του.
6. Ξεσπάσματα σε Δημόσιους Χώρους: Όταν το παιδί σας επαναλαμβάνει τέτοιου είδους συμπεριφορές το πιο πιθανό είναι πως έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και να εκμεταλλεύεται την αδυναμία σας να εκτεθείτε κοινωνικά, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Μάλιστα, αρκετές φορές φτάνουμε σε μεγάλη αναστάτωση, με αφορμή τις «παράλογες» και υπέρμετρες απαιτήσεις του κακομαθημένου παιδιού, το οποίο δεν έχει μάθει να χάνει, αλλά να παίρνει πάντα αυτό που θέλει.
7. Όταν η Δωροδοκία Γίνεται Μέσο Εφησυχασμού: Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν θετικά μόνο, όταν έχουν κάτι να κερδίσουν, με αποτέλεσμα να προσδίδουμε λαθεμένα κίνητρα στα παιδιά μας, τα οποία εν τέλει καταλήγουν να αδρανοποιούνται παρά να κινητοποιούνται, όταν δεν διακρίνουν ένα άμεσο συμφέρον.
Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας πως τα περισσότερα από τα παραπάνω που δείχνουν ένα κακομαθημένο παιδί, στην ουσία φωτογραφίζουν έναν αδύναμο γονιό που είτε δεν μπορεί να θέσει τα όριά του, είτε θέλει να έχει την ...ησυχία του, είτε ακόμα χειρότερα είναι υπερπροστατευτικός ή και αδιάφορος ακόμα.
Το κακομαθημένο παιδί δεν ευθύνεται για το πώς συμπεριφέρεται, καθώς ο γονιός του είναι εκείνος που το "μαθαίνει" να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια του site μας εδώ!