Έκζεμα σε βρέφη και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε
Το έκζεμα ή δερματίτιδα είναι μία ήπια φλεγμονή της επιδερμίδας και το χωρίζουμε σε εξωγενές και ενδογενές έκζεμα.
Το εξωγενές έκζεμα, οφείλεται σε παράγοντες του περιβάλλοντός. Για παράδειγμα, μπορεί μία ουσία, η οποία έδρασε πάνω στο χέρι του παιδιού να κάνει ένα αλλεργικό έκζεμα. Το ενδογενές από την άλλη πλευρά έκζεμα είναι το έκζεμα που δημιουργείται χωρίς να υπάρχει κάποιος παράγοντας στο περιβάλλον μας. Τα παιδιά, συνήθως εκδηλώνουν μια δερματίτιδα η οποία οφείλεται σε παράγοντες του ίδιου του οργανισμού. Η πιο συνηθισμένη μορφή τέτοιας δερματίτιδας, είναι η ατοπική δερματίτιδα, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μορφή εκζέματος, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Πολλά μωράκια για παράδειγμα έχουν πολύ έντονα κόκκινα μαγουλάκια που ξεφλουδίζουν, αυτό είναι ατοπία. Ατοπικό έκζεμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος και πώς μπορούν οι γονείς να το αναγνωρίσουν
- Ερεθισμένη επιδερμίδα
- Κόκκινα σπιθουράκια
- Κνησμός
- Μικρή απολέπιση
- Μικρές φυσαλίδες (έντονη μορφή-σπάνιες περιπτώσεις)
Πού εμφανίζεται το έκζεμα στα παιδιά:
Υπάρχουν τρεις βασικές κατανομές της ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά και εμφανίζεται ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα το έκζεμα εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, στα μάγουλα και τις εξωτερικές επιφάνειες των χεριών και των ποδιών. Στα παιδιά πάνω των 12 μηνών, τυπικά αρχίζει και εκδηλώνεται στις κλειδώσεις, τα γόνατα και τους αγκώνες, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία (εφηβεία) μπορούμε να δούμε ατοπική δερματίτιδα στα ίδια σημεία που προαναφέραμε, αλλά τον αυχένα και τα βλέφαρα.
Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, είναι κάτι που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς, καθώς ειναι πολύ συνηθισμένο και παρέρχεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το έκζεμα μπορεί να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι κάτι που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία τους. Αξίζει να γνωρίζετε ότι το νόσημα είναι πολύ παραγωγικό. Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες γενετικοί που μπορεί να δημιουργήσουν το έκζεμα όπως αναφέραμε αλλά ακόμη και η κληρονομικότητα μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωσή του.
Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός;
Μόλις δει-ανακαλύψει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει αρχικά με τον παιδίατρο. Σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών (εφηβία) θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο δερματολόγο.
Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει κάποιο κορτιζονούχο σκεύασμα, ασφαλές για παιδιά (ακόμη και αν το μωρό είναι 3 μηνών) και θα προτείνει στους γονείς να κρατούν ενυδατωμένο το δέρμα του.