Πότε πρέπει το μωρό να ξεκινήσει το αβγό;
Το αβγό συγκεντρώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Θεωρείται μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά ενώ ο κρόκος περιέχει 200-250mg χοληστερίνη ενώ προτείνονται ως μέγιστη κατανάλωση χοληστερίνης η ποσότητα των 300mg.
Οι παιδίατροι συνιστούν την ένταξη του αβγού στη διατροφή του μωρού γύρω στον 8ο μήνα. Και αυτό γιατί το αβγό έχει βρεθεί ότι ευθύνεται για αρκετές αλλεργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη αρχή και για ένα μήνα θα δίνετε μόνο τον κρόκο του αυγού. Ο κρόκος μπορεί να γίνει πολτός με λίγο υγρό, όπως αποστειρωμένο νερό ή βρεφικό γάλα για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
Δεν θα δώσετε στο μωρό μελάτα αβγά – μπορεί να περιέχουν μικρόβια (σαλμονέλα) και να προκαλέσουν νόσο στο μωρό σας. Να θυμάστε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει περίπου μία εβδομάδα καθώς δεν θα τρώει τον κρόκο κάθε μέρα αλλά μέρα παρά μέρα. Προς το παρόν, σε αυτή τη φάση, απαγορεύεται το ασπράδι μέχρι νεότερη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Συμβουλές για τα αβγά
• Αγοράστε αβγά καθαρά και με το κέλυφος να είναι ακέραιο. Μην αγοράζετε αυγά εκτός ψυγείου.
• Αμέσως μετά την αγορά βάλτε τα αβγά με την συσκευασία τους μέσα στο ψυγείο, το οποίο είναι πιο κρύο και όχι στις θέσεις στην πόρτα του ψυγείου.
• Μαγειρέψτε τα αβγά καλά – βράστε τα έως ότου ο κρόκος και το ασπράδι είναι σκληρά, όχι μελάτα.
• Πετάξτε τα αβγά αν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου σερβιρίσματος.
• Μην δίνετε στο μωρό σας ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αβγά ή τροφές που τα περιέχουν, όπως σπιτικό παγωτό, μαγιονέζα.
• Πλύνετε τα χέρια σας, τα σκεύη και την επιφάνεια εργασίας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την επαφή με τα αβγά και τα πιάτα που περιέχουν αβγά.