Τα παιδιά σας σέβονται; 8 τρόποι για να κερδίσετε το σεβασμό τους
Πολλοί γονείς μπερδεύουν το σεβασμό με την υπακοή ακόμα και με την πειθαρχεία. Όμως ο σεβασμός δεν είναι μία μονοδιάστατη έννοια.
Είναι ένα συναίσθημα που κρύβει εκτίμηση, αγάπη,αποδοχή, αναγνώριση.Είναι η συμπεριφορά προς το συνάνθρωπό μας, το περιβάλλον, τα ζώα. Είναι στάση ζωής. Και οι γονείς οφείλουν να διδάξουν τον σεβασμό στα παιδιά τους. Δεν είναι πάντα εύκολο ενώ εξαρτάται από τον προσωπικό κώδικα ηθικής του καθενός από εμάς.
Τρόποι για να διδάξετε το σεβασμό
1.Το παιδί δεν είναι φίλος σας
Ο στόχος σας δεν είναι να κάνετε το παιδί σας να σας συμπαθεί ή να σας ευχαριστεί για όσα κάνετε γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί δεν είναι φίλος- είναι το παιδί σας. Η δουλειά σας είναι να μάθει πώς να λειτουργήσει στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι του διδάσκεται πώς να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους συνανθρώπους τους, και όχι μόνο σε εσάς. Κάποια μέρα, όταν το παιδί σας είναι ενήλικας, η σχέση σας μπορεί να γίνει περισσότερο φιλική, αλλά τώρα εσείς είστε γονιός και παράλληλα ο δάσκαλος, ο προπονητής του και εκείνος που θέτει τα όρια.
2. Προλάβετε την έλλειψη σεβασμού από νωρίς
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την ασεβή συμπεριφορά και την έλλειψη σεβασμού όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.Να επιβάλλετε επιπτώσεις όσο το παιδί είναι μικρό, για να καταλάβει τι μπορεί να προκαλέσει με την συμπεριφορά του. Αν το παιδί βρίσκεται σε προ-εφηβικό στάδιο 10-11 ετών πρέπει από τώρα να μάθει πώς να συναναστρέφεται με μεγαλύτερους.
3. Υιοθετείστε κοινή «γραμμή» με τον σύντροφό σας
Γνωρίζουμε ότι είναι εύκολο στα λόγια και δύσκολο στη πράξη, αλλά πρέπει να έχετε κοινή γραμμή όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι ο ένας από τους δύο δεν επιτρέπει την ασεβή συμπεριφορά ούτε προσπαθεί να παρέμβει όταν ο άλλος δεν δέχεται την έλλειψη σεβασμού. Συζητήστε οι δυο σας για το ποια θα είναι τα όρια του παιδιού σας και πώς θα τα διαχειριστείτε.
4. Διδάξτε στο παιδί σας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς
Είναι απαραίτητο το παιδί να έχει καλούς τρόπους και να μάθει να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Άλλωστε, το να μάθει το παιδί να μιλά ευγενικά δείχνει σεβασμό προς τους άλλους και το βοηθά να αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις.
5. Όταν το διορθώνετε να το κάνετε με σεβασμό
Όταν το παιδί δείχνει έλλειψη σεβασμού, οφείλετε να το διορθώνετε μεν αλλά με ευγένεια. Φωνάζοντας το παιδί όχι μόνο δεν το βοηθάτε αλλά μπορεί να προκαλέσετε χειρότερη συμπεριφορά από πλευράς του. Πείτε του κάτι χαμηλόφωνα και με ηρεμία, εξηγώντας ξεκάθαρα τι περιμένετε από το παιδί αλλά και τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν αν δεν συμμορφωθεί.
6. Οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού
Μην περιμένετε από ένα μικρό παιδί να συμπεριφερθεί σαν ενήλικας. Θέστε με σαφήνεια τα όριά σας και εξηγήστε του ακριβώς τι θέλετε. Με τον τρόπο αυτό το το παιδί θα καταλάβει τι περιμένετε από εκείνο και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν αν δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις σας.
7. Θέστε και ξεκαθαρίστε τα όρια όταν όλοι είστε ήρεμοι
Τα όρια ξεκαθαρίζονται όταν επικρατεί ηρεμία απ΄όλες τις πλευρές. Στην αντίθεση περίπτωση, τα λόγια σας πέφτουν στο κενό και ενδεχομένως οι αντιδράσεις σας να μην είναι οι ενδεδειγμένες. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε ήρεμοι, εξηγήστε του ποιο ήταν το λάθος του και πώς θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει.
8. Μην το παίρνετε προσωπικά
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι να παίρνουν προσωπικά την κακή συμπεριφορά του παιδιού τους. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όλα τα παιδιά, λίγο ή πολύ, συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στους δικούς τους γονείς. Ο ρόλος σας είναι να ασχοληθείτε με τη συμπεριφορά του παιδιού σας όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα. Αν η αντίδρασή σας είναι υπερβολική ή άκαμπτη, τότε τα παιδιά είτε από φόβο είτε από πείσμα φέρονται εξίσου υπερβολικά. Γι΄αυτό φροντίστε να βλέπετε τα πράγματα περισσότερο σφαιρικά έτσι ώστε να είστε σε θέση να μάθετε στο παιδί σας να διαχειρίζεται τις σκέψεις ή τα συναισθήματά του.
Πηγή: www.theparentreport.com