Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας γίνονται σιγά σιγά ανεξάρτητα, αποκτούν έλεγχο της γλώσσας και νέες ικανότητες.

Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 2-3 ετών

Προσεγγίζουν το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό σαν εξερευνητές. Πρέπει λοιπόν να έχουν χώρο και χρόνο μόνα τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις ( εκτός αν το ζητήσουν). Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να είστε πλάι τους, να τους παρέχετε τα μέσα και να φροντίσετε να έχουν ό, τι χρειάζονται.

Τους αρέσει να χτίζουν και να γκρεμίζουν πράγματα και λατρεύουν τα παιχνίδια μίμησης. Ως μέρος των ενηλίκων γύρω τους, τα παιδιά σας θα δημιουργήσουν ένα δικό τους μικρό κόσμο. Μπορείτε επίσης να κάνετε το παιχνίδι ακόμα πιο δημιουργικό. Αντί μόνο να αγοράζετε παιχνίδια, φτιάξτε τα μαζί με τα παιδιά σας. Από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι, από απλά υλικά. Αυτά τα παιχνίδια τα παιδιά τα προτιμούν από τα “έτοιμα”. Βλέπουν ότι από το μηδέν μπορούν να φτιάξουν κάτι που θα είναι δικό τους δημιούργημα.

Δεν είναι ανάγκη να τους αγοράσετε κανονικό παιχνιδόσπιτο για το σκοπό αυτό. Αρκούν μερικές καρέκλες ή ένα μικρό τραπέζι πάνω στα οποία θα ρίξετε μια κουβέρτα ή το παλιό του πάρκο σκεπασμένο με ένα σεντόνι. Τα παιδιά τρελαίνονται να παίζουν σε σκοτάδι ( όταν είναι επιλογή τους). Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε μεγάλα χάρτινα κουτιά, σε βάρκες ή αυτοκίνητα, κάστρα, φρούρια, ακόμα και σε τούνελ τοποθετώντας το ένα μετά το άλλο.

Πιο περίτεχνα σπιτάκια μπορούν να γίνουν αν βοηθήσετε το παιδί κόψει ή να ζωγραφίσει στο χαρτόνι των κουτιών πόρτες και παράθυρα. Μπορεί επίσης να ζωγραφίσει κουρτίνες και κάδρα στους τοίχους μέσα στο σπιτάκι του και απ’έξω να φτιάξει παραθυρόφυλλα και πόρτα. Αν θέλετε μερικά σκαμνάκια ή μικρές καρέκλες στη σειρά , το παιδί θα το μετατρέψει σε τρένο, καράβι η αεροπλάνο.

Κατάλληλα παιχνίδια (ενδεικτικά)
-Παζλ με μεγάλα κομμάτια
-Πλαστελίνη
-Τουβλάκια lego
-Kαροτσάκια για κούκλες
-Κουζινικά
-Παιχνιδόσπιτο
-Ποδηλατάκι με τρεις ρόδες
-Αυτοκινητάκια και φορτηγά

Δεν υπάρχει εποχή στη ζωή του παιδιού που το παιχνίδι να μην συντελεί στην ανάπτυξή του. Πολλές φορές όταν οι ανάγκες και οι επιθυμίες του δεν μπορούν να εκπληρωθούν ικανοποιητικά με άλλο τρόπο, εκπληρώνονται με το παιχνίδι. Με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πόσο ικανοποιητικό είναι το να δημιουργούν κάτι νέο, κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ή ξανακάνει. Αφού καλύψουν τα δημιουργικά τους ενδιαφέροντα, μπορούν κατόπιν να τα μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved