Αδέλφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας: Τα υπέρ και τα κατά
Πρέπει να κάνω δεύτερο παιδί; Και αν ναι, πότε; Ερωτήσεις που ανησυχούν τους γονείς για το "μεγάλωμα" της οικογένειας και που προσπαθούν να κάνουν αυτό που "πρέπει".
Οι ειδικοί απαντούν σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος για τον ερχομό ενός νέου μέλους και ότι πρόκειται για ένα άκρως υποκειμενικό ζήτημα, που εξαρτάται από τη συναισθηματική ωριμότητα, τις αντοχές, την οικονομική κατάσταση και την ηλικία των γονιών.
Είναι γεγονός πως μπορεί τα αδέλφια να έχουν πολλά χρόνια διαφοράς ανάμεσά τους. Σίγουρα είναι μία κατάσταση που περιλαμβάνει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία, κάποια από τα οποία θα δούμε παρακάτω. Παρόλα αυτά, ας έχουμε στο μυαλό μας πως το παιδί δεν έρχεται κατά παραγγελία συνήθως, ας το αφήσουμε λοιπόν να μας επισκεφτεί - ναι, τα παιδιά είναι επισκέπτες που απλά κάνουν "Αρμένικη βίζιτα" - όποτε εκείνο θελήσει...
Πλεονεκτήματα:
* Το πρωτότοκο παιδί έχοντας απολαύσει την αμέριστη φροντίδα και το ενδιαφέρον των γονιών του στα πρώτα χρόνια της ζωής του, έχει καταφέρει να αναπτύξει ισχυρούς και ασφαλείς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους.
* Το μεγαλύτερο παιδί είναι συνήθως σε θέση να κατανοήσει τις ανάγκες του νέου μωρού και να δράσει υποστηρικτικά και με συμπόνια απέναντι του.
* Εάν οι γονείς εργάζονται, τότε το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αναλάβει κάπως λίγη από τη φροντίδα και την επίβλεψη του μικρότερου.
* Το μεγαλύτερο παιδί έχει αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται και να επιμελείται μόνο του το ντύσιμο και τη διατροφή του, γεγονός που απαλλάσσει τον γονέα από ορισμένες ευθύνες και του επιτρέπει να στρέψει την προσοχή του στο νέο μέλος της οικογένειας.
* Όσο μεγαλύτερο είναι το ηλικιακό χάσμα τόσο περισσότερο διαφέρουν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών και γι’ αυτό το λόγο είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους.
* Ο γονέας μπορεί να απολαύσει την αναπτυξιακή πορεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά, χωρίς να επιφορτίζεται με το άγχος, που χαρακτηρίζει την ταυτόχρονη παροχή φροντίδας σε παιδιά παρόμοιας ηλικίας (π.χ., δίδυμα).
* Η μητέρα μπαίνει στη διαδικασία ανατροφής (θηλασμός, προσωπική υγιεινή μωρού, αυπνία) σχεδόν από την αρχή και αυτό μπορεί να την ανανεώσει την ψυχολογία της.
Μειονεκτήματα:
* Τα ενδιαφέρονται και τα παιχνίδια, που συνηθίζουν να απολαμβάνουν τα παιδιά είναι διαφορετικά σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Το γεγονός αυτό, μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέλφια και να αυξήσει τις απαιτήσεις προς τους γονείς τουςσε θέματα ψυχαγωγίας.
* Το μεγαλύτερο παιδί ενδέχεται να παραπονεθεί για τις ευθύνες και τη φροντίδα που προσφέρει στο νέο μέλος της οικογένειας, καθώς και για τη μείωση του ενδιαφέροντος και της προσοχής, που λαμβάνει εκ μέρους των γονέων.
* Η μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να αναστατώσει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των γονέων, καθώς το ενδιαφέρον τους διαμοιράζεται σε ποικίλες εξωσχολικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
* Οι γονείς ενδέχεται να συνειδητοποιήσουν, ότι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες αντοχές, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ενός μικρότερου παιδιού, με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται και να έρχονται τακτικά σε σύγκρουση ως ζευγάρι.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια,
Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή