Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα εγωιστικό παιδί;
Όλα τα παιδιά είναι υιοθετούν εγωιστική συμπεριφορά, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Όταν όμως το παιδί περάσει από τη νηπιακή στην προσχολική ηλικία το σημαντικότερο μάθημα που μπορείτε να του διδάξετε είναι να φέρεται στους άλλους όπως θέλει να του φέρονται και εκείνοι σε αυτό.
Δεν μπορεί να έχει όλα τα γλυκά που θέλει, επειδή θα πρέπει να μάθει να τα μοιράζεται και με άλλους. Ίσως να μην μπορέσει να πάρει το πιο κόκκινο και ζουμερό μήλο, γιατί θα έχει πάρει κάποιο άλλο παιδί. Και πρέπει να μάθει να χάνει, επειδή δεν θα νικάει πάντα.
Ο σημαντικότερος τρόπος να πείσετε το παιδί σας να μη φέρεται εγωιστικά είναι να το κάνετε να καταλάβει πώς θα ανταποκρίνονται στον εγωισμό τα άλλα παιδιά. Αν καταλάβει ότι, σε γενικές γραμμές όλα τα παιδιά νιώθουν όπως αυτό, θα αντιληφθεί ότι δεν μπορούν όλοι να αποκτούν αυτό που θέλουν, είτε πρόκειται για ένα βραβείο στο σχολείο ή για μια βόλτα με ποδήλατο ή για το ποιος θα κάτσει πρώτος στην κούνια της παιδικής χαράς. Από εσάς και τις πράξεις σας εξαρτάται αν θα κατανοήσει το παιδί πόσα οφέλη θα έχει αν είναι εγωιστής.
Το παιδί, ειδικά στις ηλικίες 2-6, θέλει την προσοχή μας και την διεκδικεί με κάθε τρόπο. Ο γονιός οφείλει να του δώσει την προσοχή αυτή όταν είναι εφικτό. Διαφορετικά θα πρέπει να θέσει όρια, λέγοντας στο παιδί ή προσπαθώντας να του δώσει να καταλάβει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν επιβάλλει τιμωρία και δεν μιλά με επικριτικό τόνο. Στόχος είναι να κατανοήσει το παιδί ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάτι που έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή, διαφορετικά, του εξηγούμε ήρεμα ότι κάνουμε ησυχία και ότι περιμένουμε τη σειρά μας για να μιλήσουμε ( αν είμαστε σε ένα τραπέζι, μια εκδήλωση, μια γιορτή).