Η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη ευθύνεται για την γέννηση λιποβαρών νεογνών; Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα;
Ο καφές ή άλλα αναψυκτικά με καφεΐνη που καταναλώνει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ενός παιδιού ή σε παρατεταμένη εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.
Όπως αναφέρει το iatronet oι ερευνητές περιέλαβαν στοιχεία σχεδόν 60.000 γυναικών από τη Νορβηγία.
Η Dr. Verena Sengpiel, του Sahlgrenska University, στο Γκέτεμποργκ, δηλώνει ότι καθώς ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού συνδεόταν με την κατανάλωση καφεΐνης οι έγκυες θα πρέπει ενδεχομένως να λάβουν τη συμβουλή μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο γίνεται περισσότερο. Πιστεύει ότι τα ευρήματα θα πρέπει επίσης να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση τρεχουσών συστάσεων από το American College of Obstetricians and Gynecologists, που συμβουλεύει ότι η πρόσληψη καφεΐνης από μια γυναίκα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Στην έρευνα η ομάδα έλαβε υπόψη όλες τις πηγές καφεΐνης, περιλαμβανομένων του καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και τροφίμων περιλαμβανομένου του κακάο για σχεδόν 60.000 κυήσεις. Ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη από όλες τις πηγές συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο για μειωμένο βάρος στη γέννηση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'BMC Medicine.'