Πώς να αποκωδικοποιήσετε την γλώσσα του σώματος των παιδιών σας
Όσο πιο μικρά είναι τόσο λιγότερα μπορούν να πουν – όχι και να δείξουν, όμως
Παρότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών γνωρίζουν κατά προσέγγιση 200 λέξεις, χρησιμοποιούν μονάχα τις 50 από αυτές προς όφελος της επικοινωνίας τους με άλλους ανθρώπους κάτι που φέρνει τους γονείς στη δυσμενή θέση να πρέπει να κατανοήσουν τι συμβαίνει, τι χρειάζονται, τι αποζητούν και από τι ενοχλούνται. Κατά συνέπεια, η μόνη λύση των γονέων στη φάση αυτή είναι αφενός να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και αφετέρου να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τι θέλουν να που τα παιδιά μέσω της γλώσσας του σώματός τους.
Με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε ένα καινούριο παιχνίδι
Και πάνω που εσείς νομίζετε ότι το παιχνίδι αυτό το αφήνει αδιάφορο, το πιο πιθανό είναι να νιώθει φοβισμένο απέναντί του. Τα σταυρωμένα του χέρια, κατά πάσα πιθανότητα, λειτουργούν σαν ένα εμπόδιο ανάμεσα στο παιδί και το παιχνίδι απομακρύνοντάς το παράλληλα από αυτό. Και επειδή μάλλον δυσκολεύεται να σας πει «αυτό το κουνιστό αλογάκι μου προξενεί αμηχανία» προτιμάει να σας το μεταδώσει έμμεσα.
Αρνείται να χαιρετήσει κάποιον συγγενή ή φίλο
Και ενώ σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι επειδή το παιδί δεν είναι όσο ευγενικό εσείς θα θέλατε να είναι, μπορεί απλά να αντιλαμβάνεται μια αρνητική ενέργεια ή να παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στον άγνωστο που θέλει να το χαϊδέψει/ φιλήσει/ αγκαλιάσει. Αν πάλι κρατάει μια απόμακρη στάση χαμογελώντας, θέλει μόνο να παίξει με την καινούρια γνωριμία που μόλις έκανε.
Δεν σας κοιτάει στα μάτια (ειδικά όταν μπαίνετε στο χώρο του)
Όταν το παιδί δε θέλει να έρθει σε οπτική επαφή με το δικό σας βλέμμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι με πονηριά δε θέλει να καταλάβετε κάτι που έκανε αλλά ότι κατά πάσα πιθανότητα αισθάνεται άσχημα για κάτι που θα σας στενοχωρήσει. Μπορεί η διαφορά να είναι φαινομενικά μικρή, όμως, φαίνεται ότι εν τέλει το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας στη σκέψη των δικών σας συναισθημάτων. Και αυτό είναι καλό.
Δείτε ακόμα:
Κι όμως είναι καλό να σας λέει πού και πού το παιδί σας ένα ψεματάκι
Γιατί είναι σημαντικό να αποδεχτείτε το παιδί σας γι΄αυτό που είναι