15 βασικοί κανόνες ευγένειας που πρέπει να μάθουν σήμερα τα παιδιά σας
Η καθημερινή υπενθύμιση θα γίνει κάποια στιγμή συνήθεια
Ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και μαζί μ' αυτόν, τα όρια τα δικά του και τα δικά σας. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζει τους κανόνες και τους τρόπους ως έννοιες, γι’ αυτό πρέπει εσείς να προσπαθείτε να του τα εξηγείτε διαρκώς. Ναι, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το μυστικό είναι η επανάληψη. Έτσι, η συμπεριφορά και η στάση που θα έχετε απέναντι στο παιδί σας, πρέπει να είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη για να εντυπώνεται στο υποσυνείδητο του και σιγά-σιγά να υιοθετείται από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πιο εύκολο για το παιδί να ξεχωρίζει τι σημαίνει καλή συμπεριφορά και τι όχι κάθε φορά που πρέπει να αναδείξει τους κανόνες ευγένειας που έχει μάθει.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι;
Κανόνας Νο 1
Κάθε φορά που ζητάς κάτι στο τέλος της πρότασης να λες «Παρακαλώ».
Κανόνας Νο 2
Όταν σου δίνουν ή σου προσφέρουν κάτι θα πρέπει να λες «Ευχαριστώ».
Κανόνας Νο 3
Προσπάθησε να μην διακόπτεις ενήλικες που μιλούν μεταξύ τους, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Μόλις παρατηρήσεις ότι η συνομιλία έχει ολοκληρωθεί, μπορείς να πάρεις τον λόγο.
Κανόνας Νο 4
Σε περίπτωση που χρειάζεται να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου θα πρέπει να πεις «Με συγχωρείτε».
Κανόνας No 5
Δεν θα πρέπει να σχολιάζεις τα φυσικά χαρακτηριστικά και εν γένει την εξωτερική εμφάνιση άλλων ανθρώπων, εκτός κι αν θέλεις να κάνεις κάποιο κομπλιμέντο το οποίο είναι φυσικά ευπρόσδεκτο.
Κανόνας Νο 6
Όταν μένεις στο σπίτι ενός φίλου μην ξεχάσεις φεύγοντας να ευχαριστήσεις τόσο τον ίδιο αλλά και τους γονείς του για την φιλοξενία.
Κανόνας Νο 7
Μην ξεχνάς πρώτα να χτυπάς τις κλειστές πόρτες και μετά να εισέρχεσαι μέσα.
Κανόνας Νο 8
Όταν παίρνεις στο σπίτι ενός φίλου σου τηλέφωνο, θα πρέπει πρώτα να χαιρετήσεις, να πεις ποιος είσαι και στη συνέχεια να ζητήσεις τον φίλο σου.
Κανόνας Νο 9
Να είσαι ευγνώμον και να λες "ευχαριστώ" για κάθε δώρο που λαμβάνεις, ακόμα κι αν είναι από άτομα του περιβάλλοντός σου όπως ο μπαμπάς ή η μαμά. Ακόμα και αν το δώρο δε σου άρεσε και τόσο.
Κανόνας Νο 10
Ακόμα κι αν μια παράσταση είναι βαρετή προσπάθησε να καθίσεις ήσυχα στην καρέκλα σου μέχρι το τέλος της. Οι ηθοποιοί είναι πάνω στην σκηνή και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Κανόνας Νο 11
Αν πέσεις πάνω σε κάποιον ή τον πατήσεις κατά λάθος στο πόδι, οφείλεις να ζητήσεις συγγνώμη.
Κανόνας Νο 12
Σε περίπτωση που χρειαστεί να βήξεις ή να φτερνιστείς σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να καλύψεις το στόμα σου με το χέρι ή τον αγκώνα σου.
Κανόνας Νο 13
Όταν λαμβάνεις βοήθεια από κάποιον θα πρέπει σίγουρα να τον ευχαριστήσεις. Πάντοτε.
Κανόνας Νο 14
Κατά τη διάρκεια του φαγητού κράτησε μια χαρτοπετσέτα στο ένα χεράκι, ώστε να σκουπίζεσαι στο στόμα όποτε είναι απαραίτητο.
Κανόνας Νο 15
Σε περίπτωση που την ώρα του φαγητού χρειαστείς κάτι που βρίσκεται στην άλλη μεριά του τραπεζιού, ζήτησέ το ευγενικά από κάποιον που κάθεται δίπλα σε αυτό που θέλεις. Μην σηκωθείς να το πάρεις εσύ.
Δείτε ακόμα:
Πώς θα δώσετε στο παιδί σας το σωστό παράδειγμα;
Πώς πρέπει να χειριστείτε το αυθάδικο παιδί