Θα αναρωτιέστε όμως τι γίνεται άμα κλαίει χωρίς σταματημό; Πως τα βγάζουμε πέρα; Mπορεί να έχει κάτι σοβαρό;
Αρχικά από την στιγμή που το μωρό σας το έχει κοιτάξει γιατρός και είναι υγιές, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός μήπως κάτι του συμβαίνει ή έχει κάτι σοβαρό.
Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού ακούγεται συνήθως διαφορετικά από το κλάμα της πείνας ή της ενόχλησης. Και μερικές φορές τα μωρά κλαίνε και όταν δεν είναι άρρωστα, όταν δεν πεινάνε ή δεν χρειάζονται αλλαγή πάνας. Είναι και μια μορφή να απαλλαχτούν από την ένταση όλης της ημέρας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κλάμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού τους πρώτους μήνες της ζωούλας του. Να έχετε υπόψιν σας ότι το κλάμα του μωρού σας αρχίζει να αυξάνεται στις 2-3 πρώτες εβδομάδες και κορυφώνεται στις 6-8. Αργότερα σιγά σιγά θα αρχίζει να μειώνεται η συχνότητα του. Στον 4ο μήνα πια θα είναι πολύ λιγότερο.
Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και αν διακρίνετε ένα κλάμα διαφορετικό από αυτό που ακούτε συνήθως, τότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Αν το μωρό σας είναι μικρότερο από 5 μηνών και κλαίει για περισσότερο από 3 ώρες συνεχόμενα, δυο και τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τότε μπορεί να παρουσιάζει κολικούς. Ουσιαστικά πολλά βρέφη εμφανίζουν κολικούς. Σε αυτή τη περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και απλά οπλιστείτε με υπονομονή και ψυχραιμία. Δεν θα κρατήσει για πάντα!
Μην επιμένετε να το κουνάτε για να κοιμηθεί σε αυτή τη περίπτωση, δεν θα βοηθήσει. Μπορεί ακόμα να του κάνει και κακό. Το έντονο κούνημα εγκυμονεί κινδύνους εγκεφαλικής βλάβης ή ακόμα και θανάτου.
Ότι και αν κάνετε, άμα νιώσετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας, αφήστε το παιδάκι σας στο κρεβατάκι του, πάρτε βαθιές ανάσες και αποκτήστε την ηρεμία σας ξανά. Στη χειρότερη ζητήστε και από έναν συγγενή να έρθει να σας βοηθήσει ώστε να κάνετε και εσείς ένα διάλειμμά .
Δεν είναι κάποια αρρώστια οι κολικοί, ούτε κάτι μόνιμο , απλώς πρέπει να το διαχειριστείτε. Άλλωστε είναι προσωρινό.
Υπομονή και θα περάσει!