Ενισχύστε την ψυχική υγεία του παιδιού σας με 4 βήματα
Το να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας όταν έχουμε πλέον γίνει γονείς μπορεί να μας δυσκολεύει που και που.
Ίσως τον παραμελήσουμε γιατί νομίζουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για παράδειγμα.
Όταν έχουμε μάθει όμως από μικρή ηλικία να φροντίζουμε με κάποιο τρόπο τον εαυτό μας και να τον προστατεύουμε, τότε ως ενήλικες αυτή η συνήθεια γίνεται πλέον προτεραιότητα.
Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν σημαίνει μόνο να έχουμε αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, αλλά και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε και τις δυσκολίες σε ψυχικό επίπεδο όταν βρισκόμαστε σε στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής μας.
Είτε το παιδί σου είναι 5 ή 10 χρόνων, μπορεί να βλέπεις πως δυσκολεύεται με κάποιες καταστάσεις είτε επειδή δεν συμπαθεί τα παιδιά στο σχολείο, ή γιατί πιέζεται με κάτι.
Nα είσαι σίγουρη πως άμα υιοθετήσεις κάποια απλά πράγματα μπορείς να το βοηθήσεις να νιώσει πιο υγειές και ασφαλές και η ψυχική του υγεία και διάθεση να φτιάξει.
Δες πως μπορείς με 4 απλά βήματα να δεις διαφορά:
Ενθάρρυνέ το να είναι ειλικρινές και άμεσο
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί όχι μόνο να νιώθει άνετο με το να μοιράζεται τα συναισθήματα του αλλά και να ξέρει πως.
Ξεκινήστε την κουβέντα μαζί του, λέγοντας του πως νοιάζεστε και θα ακούσετε ότι έχει να σας πει, χωρίς να το κρίνετε σε περίπτωση που θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.
Υιοθετήστε Υγιείς Συνήθειες
Το να μάθετε στο παιδί σας πώς να κάνει μικρές αλλαγές για να φτιάξει την καθημερινή του ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική άσκηση συσχετίζεται άμεσα με την ψυχική υγεία. Μπορείτε να το πηγαίνετε για ποδήλατο 2-3 φορές την εβδομάδα μετά το σχολείο για παράδειγμα ή μια βόλτα μέχρι το πάρκο.
Αρχικά απλά θα το προτρέπετε να πάτε βόλτα αλλά με τον καιρό θα αρχίσει να το ζητάει και το ίδιο και θα του κάνει πολύ καλό.
Βρείτε χρόνο για παιχνίδι
Είναι προτεραιότητα για κάθε παιδί να υπάρχει λίγο παιχνίδι τουλάχιστον μια φορά καθημερινά. Είτε αυτό είναι να παίξει με ένα φίλο του, ή με το σκύλο του ή ακόμα και με εσάς. Άλλωστε το παιχνίδι αφήνει τις κακές σκέψεις στην άκρη και απελευθερώνει το πνεύμα μας!
Ναι στη δημιουργικότητα
Όταν αισθανόμαστε δυσάρεστα, δεν μπορούμε πάντα να εκφράσουμε λεκτικά το γιατί. Δεν μπορούμε να το μοιραστούμε. Αυτό ως ενήλικες. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Που δεν έχουν ούτε εξασκηθεί στον τρόπο που εκφράζονται, ούτε έχουν το λεξιλόγιο καν ακόμα να το κάνουν.
Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν λέξεις, τα συναισθήματα μας μπορούν να εκφραστούν μέσα από δημιουργικές πράξεις. Προτείνετε του να ζωγραφίσει κάτι είναι να παίξει κάποιο μουσικό όργανο ανάλογα με το τι του αρέσει πιο πολύ.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι για κάποια ώρα θα έχει εστιασμένη την προσοχή του σε κάτι θα το κάνει να αποβάλλει τα αρνητικά συναισθήματα πολύ πιο εύκολα και στο τέλος θα νιώσει και την περηφάνια ότι δημιούργησε κάτι μόνο του.