Πως μπορείτε να φροντίζετε τα νεογιλά δοντάκια του παιδιού σας
Μόλις έρθει η στιγμή που το παιδί σας θα βγάλει αρκετά από τα πρώτα του δοντάκια, θα πρέπει να ξεκινήσετε να του μαθαίνετε πως να τα προστατεύει και να φροντίζει.
Κανένα παιδί δεν θα είναι πρόθυμο να φροντίζει τα δόντια του από την αρχή.
Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δίπλα του, ώστε να σας βλέπει και να αρχίσει να μαθαίνει πως να το κάνει και το ίδιο. Είναι καλό να προμηθευτείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να του την δώσετε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις κινήσεις σας, βάζοντας την και αυτό στο στόμα του και αντιγράφοντας τις κινήσεις σας.
Το πιο σημαντικό στην αρχή, είναι να το πάρει σαν παιχνίδι και όχι σαν κάποια υποχρέωση. Να έχετε λοιπόν ευχάριστη διάθεση και να είστε διατεθειμένη να του δείξετε κάτι με γέλιο και όχι αυστηρότητα.
Μέχρι να μάθει να τα πλένει μόνο του, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να διατηρούνται τα δοντάκια του υγιή είναι να τα τρίβετε απαλά με ένα κομματάκι γάζα που θα έχει οδοντόκρεμα.
Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα ούλα του, ακόμα και αν δεν έχει βγάλει όλα του τα δοντάκια, ώστε να μένει το στοματάκι του ελεύθερο από βακτήρια που προκαλούν πλάκα και να αποτελεί ένα καλό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τόσο τα νεογιλά δοντάκια όσο και τα μόνιμα αργότερα.
Η ευκολότερη θέση για να το κάνετε αυτό θα είναι να το έχετε αγκαλιά, με τα ποδαράκια του προς τα έξω και το στόμα του στραμμένο προς το μέρος σας ώστε να έχετε και καλύτερη οπτική επαφή.
Το φθόριο είναι πολύ καλό για την προστασία του σμάλτου των δοντιών. Να φροντίζετε η οδοντόκρεμα του να περιέχει πάντα φθόριο και να αποφεύγετε τις πολύ φρουτένιες με γλυκαντικές ουσίες.
Μπορεί άλλωστε να θέλει να την καταπιεί την οδοντόκρεμα, οπότε καλύτερα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική.
Φροντίστε να καθαρίζετε τα δοντάκια του μία με δύο φορές την ημέρα. Το πιο σημαντικό από όλα για να διατηρηθεί υγιής η στοματική του κοιλότητα είναι η διατροφή και η αποφυγή της ζάχαρης. Η καλή στοματική υγιεινή καθώς και τα τακτικά οδοντιατρικά τσεκ απ.
Η διατροφή του μικρού σας ιδανικά, δεν θα πρέπει να περιέχει καθόλου ζάχαρη. Άλλωστε κανένα παιδί δεν την έχει ανάγκη. Δεν είναι απαραίτητη για την υγεία του και θα του κάνετε μεγάλη χάρη αν δεν το συνηθίσετε στα γλυκά , γιατί αργότερα δεν θα τα επιθυμεί τόσο πολύ και θα προστατεύει και τα δόντια του αλλά και το βάρος του.
Μόλις φτάσει στη ηλικία των δύο χρόνων, είναι καλό να αρχίσετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο και να τον συμβουλεύεστε.