5 λέξεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας!

Υπάρχουν οι κακές λέξεις, υπάρχουν όμως και εκείνες που τα παιδιά μας αξίζουν και πρέπει να ακούνε συχνά. Ποιες είναι αυτές;

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον, πρέπει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενθαρρύνεται από τους γονείς του για πράγματα που κάνει σωστά. Ακόμα και αν δεν τα κάνει σωστά, βέβαια, πάλι πρέπει να ακούει κάποιες άλλες λέξεις ώστε να αντιλαμβάνεται ότι τον αγαπούν και να νιώθει ασφάλεια στο περιβάλλον όπου μεγαλώνει. Οι λέξεις λοιπόν εκείνες που πρέπει ένας γονιός να λέει συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας στο παιδί του, είναι οι εξής:

Σ' αγαπώ: Η πιο γλυκιά λέξη και αυτή που όσες φορές και να την πει μία μάνα στο παιδί της, θα βγαίνει από τα χείλη της πάντα με ειλικρίνεια και δεν θα τη βαρεθεί ποτέ το παιδί. Είναι μία λέξη που περικλείει το πιο δυνατό και αναγκαίο συναίσθημα για ένα παιδί που βρίσκεται σε τρυφερή ηλικία.

Μπράβο: Το παιδί πρέπει να ακούει συχνά ότι το επαινούν για να ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και στο μέλλον να παίρνει υπεύθυνα περισσότερες πρωτοβουλίες, ακόμα και για σοβαρά θέματα. Είναι μία λέξη που οι γονείς πρέπει να λένε συχνά στα παιδιά τους για να τα επαινούν, ό,τι και αν κάνουν, είτε πρόκειται για κάτι μικρό, είτε ακόμα και για έναν άθλο –σε σχέση με την ηλικία του πάντα βέβαια.

Συγγνώμη: Μία λέξη που το παιδί πρέπει να εντάξει από νωρίς στο λεξιλόγιό του και που θα καταλαβαίνει ότι αφορά τη μεταμέλειά του για κάτι κακό που έχει κάνει. Αν εσείς του ζητάτε συγγνώμη επειδή του φωνάξατε παραπάνω από ό,τι έπρεπε ή επειδή δεν του δώσατε τη σημασία που χρειαζόταν, το παιδί θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται και θα τη λέει όταν πρέπει.

Καταλαβαίνω: Όταν το παιδί νιώθει αδικημένο από κάτι που του συνέβη με τα άλλα παιδάκια, θα πρέπει να ακούει από εσάς πως το καταλαβαίνετε. Έτσι, θα ξέρει ότι πάντα έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που μπορεί να του πει τα πάντα και να το καταλάβει, χωρίς ερωτήσεις και προβληματισμούς.

Μίλησέ μου: Η κοινωνικότητα ενός παιδιού, πολλές φορές έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του. Αν το παιδί είναι εσωστρεφές, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να σας μιλάει ώστε να μη γίνει περισσότερο όσο μεγαλώνει. Η προτροπή σας να σας μιλήσει θα του κάνει καλό και αν το ακούσετε με μεγάλη προσοχή, τότε είναι που θα καταλάβει πως το να μιλάς και να βγάζεις από μέσα σου όλα όσα σε απασχολούν, μερικές φορές μπορεί να αποδειχτεί λυτρωτικό.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved