Πώς να κάνετε μασάζ στα παιδάκια σας, βήμα - βήμα (φωτογραφίες)
Συμβουλές ευεξίας για το μωράκι σας από τον ειδικό! Ο Νίκος Ευαγγέλου που ειδικεύεται στο αθλητικό και θεραπευτικό μασάζ μας εξηγεί βήμα προς βήμα πώς με πολύ απλές κινήσεις μπορούμε να ανακουφίσουμε το εύθραυστο σωματάκι του παιδιού μας!
Το πιάσιμο από τον... ύπνο και οι μαλάξεις στην μεσούλα
Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν βρεφικό μασάζ στα μωράκια τους από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής τους. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται τα βρέφη... πιάνονται! Ναι, καλά ακούσατε. Η δυσκολία για να αλλάξουν θέση κατά την διάρκεια του ύπνου τους, τα αναγκάζει να μένουν σχεδόν ακίνητα. Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε είναι να του προσφέρετε ένα ανακουφιστικό μασάζ κάνοντας απαλές και κυκλικές μαλάξεις ξεκινώντας από τη μεσούλα του μωρού σας πηγαίνοντας με αργές κινήσεις προς τα πάνω μέχρι ψηλά στους ώμους.
Παιδικό λάδι και κρέμα σώματος
Μπορείτε να αλείψετε το σωματάκι του μωρού σας ή του παιδιού σας με ένα παιδικό λαδάκι ή με κάποια παιδική κρέμα σώματος. Είναι ακίνδυνα προϊόντα και κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Μάλιστα, εκτός από μασάζ, το λάδι ή η κρέμα ταυτόχρονα θα ενυδατώσουν το δερματάκι του παιδιού σας.
Πατουσάκια
Οπως απολαμβάνετε εσείς ένα ανακουφιστικό μασάζ στις πατούσες σας, να είστε σίγουροι ότι την ίδια απόλαυση θα προσφέρετε και στο παιδί σας αν του κάνετε μασάζ στα πέλματα. Ειδικά την περίοδο που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, το μασάζ στις μικρές τους πατουσίτσες είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσουν και γιατί όχι, να κοιμηθούν ήρεμα το βράδυ. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη ώρα για βρεφικό ή παιδικό μασάζ είναι μετά το βραδινό μπάνιο του παιδιού και λίγο πριν κοιμηθεί. Θα διαπιστώσετε φοβερή αλλαγή στον ύπνο του παιδιού!
Προσοχή: Είναι σημαντικό να μην έχετε ταΐσει προηγουμένως το παιδί ή να μην έχει πιει το βραδινό του γάλα. Κι αυτό γιατί πολύ απλά όταν το παιδάκι θα είναι μπρούμυτα για να του κάνετε μασάζ στην πλατούλα, μπορεί να νιώσει ενοχλήσεις, πιέσεις στην κοιλίτσα ή να κάνει εμετό.
Στην πράξη λοιπόν! Κάνετε κυκλικές κινήσεις πιέζοντας ελαφρά τα πέλματα του παιδιού με τους αντίχειρές σας. Ξεκινάτε από την φτέρνα και καταλήγετε στα δαχτυλάκια του παιδιού.
Μετά, συνεχίζετε από το ύψος του αστράγαλου μέχρι τα μπουτάκια του.
Θα σας συμβούλευα να μην κάνετε μαλάξεις στις κλειδώσεις του παιδιού όπως για παράδειγμα τα γόνατα, και τους αστραγάλους ή τον αυχένα διότι είναι ευαίσθητες περιοχές ειδικά σε πρώιμες ηλικίες.
Προσοχή:
Καλύτερα να αποφύγετε να κάνετε μασάζ στο πρόσωπο ή το κεφάλι του παιδιού γιατί θα ενοχληθεί και πιθανότατα θα του δημιουργήσετε έντονο εκνευρισμό.
Κολικοί
Οι περισσότεροι γονείς διαμαρτύρονται για τους κολικούς που περνούν τα περισσότερα μωράκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Μην απελπίζεστε! Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσετε! Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα σε ένα κρεβατάκι και τοποθετήστε ένα μαξιλαράκι κάτω από την κοιλίτσα του. Με αυτόν τον τρόπο θα σηκωθεί ψηλά η μεσούλα του. Οταν συμβεί αυτό θα αγκαλιάσετε με τις παλάμες σας παράλληλα τη μεσούλα του παιδιού στο ύψος κάτω από τα πλευρά και πάνω από τα κόκκαλα της λεκάνης. Αυτό είναι το σημείο που ανακουφίζεται το μωρό από τους πόνους του κολικού.